De pelgrimswandeltocht door het mooie Brabantse landschap

Camino Brabant is een pelgrimswandel en fietstocht van bijna 300 kilometer door het mooie Brabantse landschap langs Den Bosch, Eindhoven, Tilburg en Breda. Camino Brabant is gebaseerd op het concept van de pelgrimstocht naar Santiago. Dit concept is uniek, zo ook de bewegwijzering, en het pelgrimspaspoort waarin je de stempels kunt verzamelen bij de verschillende Maria kapelletjes langs de route.  Bij voltooing van de route kan je het certificaat aanvragen!

Alle stempels zijn nu geplaatst en de route is per 1 mei 2022 officieel door de burgemeester van Den Bosch geopend. De stempelkaarten zijn nu te koop op onze website We hebben nu de bewegwijzering aangeven en bij de stempelkaart zitten ook de 13 routes in GPX formaat. Dit samen met een veilige rustige route, goede overnachtingsmogelijkheden, route stickers en bordjes, stempel plaatsen en startpunten welke goed te bereiken zijn met het openbaar vervoer.

Per mei 2023 zijn ook de meeste routes fiets klaar gemaakt waarbij  we de delen waar fietsen niet mag of kan vervangen zijn. Let wel op dat je de fietsroutes het beste kan fietsen door gebruik te maken van onze GPX bestanden. Fietsen louter of stickers en plaatjes is heel lastig. We zijn namelijk van oorsprong een wandelroute en hebben de bestickering ook zo aangebracht (dus vaak rechts van de weg). Waar de route afwijkt hebben we fietsstickers geplakt.


Het ontstaan van Camino Brabant

Camino Brabant is een initiatief van Jan Groenen. Nadat Jan in 2019-2020 een heel jaar hard had getraind om de Noord route van de Camino Santiago de Compostella te gaan lopen, brak de Corona crisis uit en ging Spanje op slot.

Uiteindelijk heeft Jan de Portugese kustroute van Porto naar Santiago de Compostella gelopen. Twee weken lang, vaak langs de kust van Portugal of Spanje en na 280 kilometer wandelen aangekomen in Santiago.

Als mooi alternatief heeft Jan inmiddels vele prachtige kilometers mogen lopen in de buurt van Veldhoven. Steeds dezelfde route maar vaak ook wat langer of korter naar gelang het weer, de tijd, en de zin. Steeds meer is hij het Brabantse landschap gaan waarderen en steeds vaker liep hij samen met mensen uit zijn directe omgeving weer andere routes.

Ook de katholieke inslag van een pelgrimsroute vond Jan erg speciaal, ondanks dat hij zelf niet een praktiserende katholiek is. Het heeft hem, en zo velen met hem, echt geraakt.

Dit heeft ons doen besluiten tot het opzetten van een pelgrimsroute door het Brabantse landschap, gestoeld op de waardes van de pelgrimsroute naar Santiago. Camino Brabant een pelgrimstocht van 300 kilometer door het mooie Brabantse landschap langs Den Bosch, Eindhoven, Tilburg, Breda, Waalwijk.
Image
Image

Stichting Camino Brabant
Kapteijnlaan 20
5505 AZ  Veldhoven 

E:  
I: www.caminobrabant.nl 

Kijk ook op Facebook, Instagram, Twitter en YouTube

logo zijtaart.nl