Zonnepark Zijtaart van de baan, maar Schijndel krijgt er een bij

Zonnepark Zijtaart van de baan, maar Schijndel krijgt er een bij

Blijdschap bij de bewoners van Logtenburg in Zijtaart, maar niet iets verderop aan het Sterrebos bij Schijndel. In Zijtaart is een gepland zonnepark geschrapt, in Schijndel krijgen ze er mogelijk alsnog een voor de deur.

En echt juichen kan hij niet. ,,Ik kijk straks toch nog op zonnepanelen. Want het veld aan de Laarsweg van meer dan 8 hectare, dat aaneengesloten aan Logtenburg zou komen, gaat vooralsnog door.”

Geen zonnepaneel te vinden op nabijgelegen industrieterrein

Vergeer heeft samen met andere buurtbewoners actie gevoerd tegen de zonneparken, omdat ze vinden dat die panelen niet op landbouwgrond en in de natuur thuishoren, maar op daken. Ze wonen naast het oprukkende industrieterrein Doornhoek, dat logistieke hallen heeft van hectares groot, maar waar geen zonnepaneel op het dak te vinden is. ,,We vinden dat principieel onjuist. Er zijn uitspraken van de Raad van State die dit onderschrijven. Het is vreemd dat dit niet doordringt tot Meierijstad.”

De gemeente geeft de ruimte die overblijft nu Logtenburg afvalt - Meierijstad geeft in totaal 50 hectare per keer uit voor zonneparken - nu aan ontwikkelaar OPEN NRG, die een zonnepark van 5 hectare wil aanleggen in het buitengebied tussen Schijndel en Sint-Oedenrode, ten oosten van de Schijndelseweg. De ontwikkelaar kan nu in gesprek gaan met omwonenden om te kijken of er genoeg draagvlak is voor dit zonnepark.

College verrast door afblazen Zijtaart

,,We begrijpen dat dit besluit voor omwonenden van Sterrebos nu onverwacht komt”, zegt wethouder Harry van Rooijen (VVD). ,,Ook het college was verrast toen het initiatief in Zijtaart werd teruggetrokken. Tegelijk hebben we de ambitie om CO2-neutraal te worden. Dan past het natuurlijk niet om de door de raad beschikbaar gestelde ruimte voor duurzame energie-opwek onbenut te laten. Daarvoor is de opgave nog veel te groot.”

Zeven initiatieven met in totaal zo'n 50 hectare zonnepark mochten vorig jaar van Meierijstad kijken of hun plannen haalbaar zijn. Sterrebos stond als achtste initiatief op de wachtlijst. Twee van deze zeven initiatieven zijn inmiddels ook al goedgekeurd door het college. Dat zijn 4,4 hectare aan de Nijnselseweg in Sint-Oedenrode en 6,6 hectare op de Schijndelse Heide (tussen Schootsedijk en Gagel).

Ook daar komen omwonenden, natuurclubs en actiegroep Bescherm de Rooise en Schijndelse Heide in opstand. Ook de dorpsraad in Olland mengt zich in de discussie. ,,Met dit zonnepark in de Schijndelse Heide zijn we er nog niet”, reageert voorzitter Ad van der Heijden van de dorpsraad. ,,Want aan de Schootsedijk in Olland komt ook nog eens een zonnepark van 17,3 hectare bruto, 12 hectare netto. Dat zijn maar liefst 38.300 zonnepanelen.” De Schijndelse Heide is ook in beeld voor windturbines.

900 hectare aan zonnepanelen

Meierijstad denkt in totaal zo’n 900 hectare aan zonnepanelen nodig te hebben vóór 2050. Dat gaat in tranches van steeds 50 hectare. De tweede 50 hectare wordt voorlopig nog niet uitgegeven omdat het elektriciteitsnetwerk overbelast is.

2021 10 21 Zonneveld Zijtaart van de baan

Bron: Brabants Dagblad 21 oktober 2021

logo zijtaart.nl