ZLTO Meierij introduceert QR fietsroute langs boerenbedrijven

ZLTO Meierij introduceert QR fietsroute langs boerenbedrijven

Als we fietsers door ons mooie Brabantse land eens wat rustplekken aanbieden met telkens een verhaal over onze boerderijen? Vanuit deze gedachte ontwikkelde de ZLTO een QR-fietsroute rond Veghel, Schijndel en Rooi. 
Wie wist dat de Catharinahoeve bij Rooi vernoemd is naar de oma van de huidige boerin Carla? Dat De Wit in Mariaheide 300.000 kilo asperges per  jaar teelt? Of dat op zorgboerderij Leekzicht te Boerdonk inmiddels de zevende generatie Van Asseldonk aan het roer staat? 

Deze weetjes springen tevoorschijn op de mobiele telefoon, als die gericht wordt op QR-codes op bankjes bij 22 agrarische bedrijven in de gemeente Meierijstad. 

Mensen achter bedrijven

Dit is je reinste storytelling, oordeelt wethouder Coby van der Pasch enthousiast als zij op de ochtend van Tweede Paasdag de fietsroute langs de boerenbankjes mag openen: ,,Dit is nét wat toeristen en recreanten zoeken. Verhalen over de bedrijven en vooral over de mensen achter die bedrijven. Dit gaat bijdragen aan meer bewustwording over wat er in de agrarische sector gebeurt.’’  

De mensen van ZLTO-afdeling De Meierij staan erbij te glunderen. Dit is wat zij hoopten toen ze een jaar geleden besloten om deze route te gaan maken. Eigenlijk gaat het om drie routes van elk 35 kilometer, rond Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode. 

Al direct wilden 22 agrarische bedrijven meedoen. ,,Later hadden er nog meer belangstelling maar toen was de route al uitgezet’’, vertelt Yvonne Daandels. 

Nieuwe verhalen

Samen met plantenkweker Theo Vilier verzorgde zij het regelwerk achter de schermen: ,,Maar alle boeren hebben zelf het verhaal over hun bedrijf geschreven.’’ Vilier hoopt dat het project ook weer voor nieuwe verhalen gaat zorgen: ,,Als hierdoor mensen gaan praten en bij elk deelnemend bedrijf nou eens vijf nieuwe ideeën ontstaan.... Moet je eens kijken wat voor vernieuwing je dan krijgen kunt.’’ 

De bankjes staan bij veebedrijven maar ook bij telers, zorgboerderijen en een rusthuis voor paarden. Er is volop variatie. 

Voor de openingshandeling is bewust de biologische varkenshouderij van de Boerdonkse familie Van Veen gekozen, merkt ZLTO-voorzitter Gerard van Zutphen op. Hij wijst op de varkens naast de oprit: ,,Hier kun je buiten nog wat zien. Bij veel andere bedrijven zitten de dieren binnen. Die kun je dan weer zien via de QR-codes.’’ Op de site staan naast verhalen ook filmpjes.

Boerendochter

 Wethouder Van der Pas voelt zich bij de openingshandeling op het erf van Van Veen in haar element. ,,Ik vind dit heel mooi, als boerendochter. Het is belangrijk om burgers te betrekken bij vraagstukken in de agrarische sector, en samen oplossingen te vinden.’’

De fietsroute en de bankjes kunnen ook gewoon recreatieplezier bieden, en boerderijwinkels en zo in de etalage zetten. ,,Het leuke is dat je met zo'n bankje met QR-code je bedrijf kunt laten zien zonder dat je zelf thuis hoeft te zijn’’, vindt Cees van den Boom, die aan de Trendweg een boerderij met B&B heeft. ,,We zitten hier al aan een knooppuntenroute dus fietsers zijn er hier genoeg.’’

2022 04 18 ZLTO QR fietsroute bankje 
 
Bron: © Brabants Dagblad 18 maart 2022
logo zijtaart.nl