Zijtaartse voetbalclub VOW bestaat 75 jaar

Zijtaartse voetbalclub VOW bestaat 75 jaar

Ooit werd VOW opgericht in Veghel, maar inmiddels heeft de voetbalvereniging een belangrijke plek veroverd in de Zijtaartse gemeenschap. Dit seizoen viert zij haar 75-jarig bestaan. De vrouwen nemen een heel belangrijke rol in. 

Als een van de oudste leden kan de 75-jarige Rien van de Liefvoort zich nog goed herinneren hoe hij als kleine jongen zijn eerst stappen zette bij VOW. „Omkleden deden we in het dorp achter het voormalige café Ketelaars. Daarna liepen we naar het voetbalveld, dat een paar honderd meter verderop lag. Verder was hier niks.” 

Knus sportpark

Hoe anders is dat nu. Op de plek waar in destijds nog maar één veld lag, is inmiddels een knus sportpark herrezen, met drie voetbalvelden, een kantine en een trits aan kleedkamers. „Dat hebben we allemaal met eigen leden gedaan”, zegt Van de Liefvoort, terwijl hij vanuit de bestuurskamer om zich heen kijkt.

Het is precies wat de voetbalvereniging uit Zijtaart, die dit seizoen haar 75-jarig bestaan viert, zo mooi maakt, meent Arno Korsten, voorzitter van jubileumcommissie. „We zijn een echte familievereniging, waar de betrokkenheid nog erg groot is. Niet alleen van de leden zelf, maar ook van de familieleden van de leden.”

In Veghel opgericht

Het laat volgens Korsten zien welke plek VOW (Voetbalvereniging Oranje Wit) binnen het dorp heeft ingenomen, al werd de vereniging opvallend genoeg niet in Zijtaart opgericht. In 1947 kwam een groep Veghelaren uit de Oranjewijk en Bloemenwijk op het idee een tweede voetbalclub in Veghel op te richten. Na een aantal omzwervingen in Veghel vond de vereniging uiteindelijk haar plek in Zijtaart.

Korsten, al veertig jaar lid en zelf woonachtig in Veghel: „We hebben nog altijd leden uit Veghel, al worden dat er steeds minder. Dat doet niets af aan de sterke band die VOW met Veghel heeft en graag wil behouden.” 

Vooropgelopen

VOW mag met ongeveer vijfhonderd leden dan niet de grootste vereniging uit de regio zijn, op het gebied van vrouwenvoetbal heeft de club altijd vooropgelopen. Al in 1952 werd er een meisjesteam opgericht. Tegenwoordig heeft elke leeftijdscategorie een meisjesteam, twee dameselftallen en een veterinnenteam. „Wij krijgen regelmatig meisjes uit de regio die bij VOW willen komen voetballen”, aldus de 55-jarige Anja van de Rijt.

Zelf begon ze op haar twaalfde bij VOW, doorliep alle elftallen en was tot afgelopen seizoen leidster van de veterinnen. Korsten: „Dat het vrouwenvoetbal altijd heeft gefloreerd bij VOW, heeft de sfeer bij de vereniging alleen maar goed gedaan. Als er iets georganiseerd moet worden, dan zijn het toch vaak de vrouwen die het voortouw nemen en met de meest creatieve ideeën komen.”

Grootse feestweek

De club heeft alle team gevraagd een activiteit te organiseren, die verspreid over het feestseizoen worden gehouden. Begin oktober was de officiële aftrap van het jubileumjaar, dat in mei wordt afgesloten met een grootse feestweek, inclusief een reünie, jubileumwedstrijden en feestavonden.

Hoewel Korsten de eerste ludieke en creatieve ideeën van de teams voor de activiteiten al voorbij zag komen, wil hij er nog niet te veel over zeggen. Wel is duidelijk waar Van de Liefvoort zal zitten tijdens al de festiviteiten. Acht jaar geleden kreeg hij met Riens Huukske zijn eigen plek aan de bar in de kantine. „Als Rien hier is, blijft die kruk vrij”, zegt Korsten.

Geen genoeg van het spelletje

Van de Liefvoort is niet alleen een van de oudste leden. Hij voetbalde vanaf zijn vijftiende 21 jaar in het eerste elftal en kreeg daarna nog geen genoeg van het spelletje. Tot zijn 64ste voetbalde hij elke zaterdag en zondag bij een lager elftal en de veteranen, om tot zijn 67ste ‘af te bouwen’ bij alleen de veteranen. „Ik was eigenlijk laatste man, maar toen we een spits nodig hadden, ben ik aanvaller geworden”, zegt hij droogjes. Verder moet het niet te veel over hem gaan, voegt hij er nog aan toe. „Schrijf maar vooral over deze mooie vereniging.”

Bron: Brabants Dagblad 15 oktober 2021

logo zijtaart.nl