Zijtaartse Reigers rijgen duizenden kroonkurken

Zijtaartse Reigers rijgen duizenden kroonkurken

Hoe krijg je mensen aan het werk voor een goed doel? Nou, je oren en ogen open houden en kijken wat erin Zijtaart allemaal speelt o.a het inzamelen van kroonkurken! Op het moment dat je een bericht voorbij ziet komen met een wereld recordpoging langste ketting van kroonkurken in Leusden is er een idee geboren.

Nu heeft Zijtaart wel een naam op te houden. Met o.a. de  langste rijdende bromfiets en langste rij rijdende brommers. Het laatste record was de formidabele stoet van skelters, trapauto’s en traptractoren. Ook georganiseerd door “De 24 uren van Zijtaart” in 2019. Een schitterend gezicht, zeker ook door de magnifieke drone opnames.

2022 05 24 Opbrengst wereldrecord kroonkurken rijgen in Zijtaart gaat naar DuchenneSponsorgelden naar het fonds “Stichting Duchenne Parent Project”.

Demonstratie

Echte uitvinders van dienst waren de doppengatenmakers! Vol bewondering vergaapten de vele toeschouwers zich over het technisch apparaat, maar vooral over de snelheid en preciesheid van het maken van de gaatjes in de kroonkurken! Het team van Happy Together werkten er continu mee terwijl Jan Bouw het traditionele hamerhandwerk liet zien. Binnen 10 seconden wist hij wel 25 dopjes te doorboren!

Zijtaartkampioenschap kroonkurk rijgen

Of het de plotselinge weeromslag was, of het te behalen record 2 kilo bierdoppen rijgen, feit was dat er door zo’n kleine 30 deelnemers uiterst fanatiek dopjes geregen werden. Iedereen werd warm van het enthousiasme van de – meest vrouwelijke – deelnemers.

Om half acht werden de voorwaarden en spelregels nog eens duidelijk uitgelegd door Twan van de Meerakker. Na het startschot door Sam van Dommelen kon de eerste ronde (één kilo -ongeveer 500 kroonkurken rijgen) starten. In 2 rondes op tafels van 3 spelers werd één snelste deelnemer geselecteerd. Met ongelooflijke vaardigheid wisten deze rijgduivels de dopjes weg te werken. Slechts 13 minuten; en de klus was geklaard!

Finale ronde

Heftig was dat! Nu was het de kunst om 2 kilo, dus duizend bierdoppen, aan een lange snoer te rijgen. Door de lengte van het snoer was het bijzonder moeilijk om alle dopjes, precies goed en tot het einde aaneengesloten, snel te verwerken. Het was uiteindelijk Manita van den Akker die als 1ste kampioen kroonkurkr(ij)(ei)ger tevoorschijn kwam. In nauwelijks meer dan 25 minuten wisten haar vaardige handen – dank zij een superieure techniek – die 1000 dopjes aan het snoer te rijgen. Opmerkelijk was, dat zelfs nà dit werk bijna alle deelnemers nog “even” doorgingen met het maken van geregen doppen om het komende record veilig te stellen. Iedereen die aan de Zijtaartse competitie heeft deelgenomen stond een lekkere appeltaart klaar. Dat alles voor het goede doel!

Recordpoging op zondag 3 juli 2022. Plaats: Zijtaart.

Bron: ©“De 24uur van Zijtaart” Van EGZ. Evenementengroep Zijtaart.  Foto's © Maud van Dommelen

2022 05 24 Zijtaarts kampioenschap kroonkurken rijgen

logo zijtaart.nl