Zijtaartse Bert en Theo als duo koninklijk onderscheiden

Zijtaartse Bert en Theo als duo koninklijk onderscheiden

Een echtpaar dat koninklijk onderscheiden wordt, dat komt wel vaker voor. Maar twee broers, dát is een bijzonder verhaal. In Zijtaart viel die eer ten deel aan Theo en Bert van Lankvelt. Ja, nu begint Theo van Lankvelt, de oudste, iets te vermoeden. Hij zit glunderend achterop de kar en geniet van het ritje door Zijtaart. Het Belgisch trekpaard rijdt hen in rustige stap richting de rijvereniging, en dat zijn broer Bert naast hem het nu nóg niet begrijpt, daar krijgt hij helemaal pretoogjes van. Een half uur geleden wilde Bert nog gaan sporten, bij de KPJ in Zijtaart. Clubman Jan van den Oever zou daar een lintje krijgen. Maar Bert mocht niet gaan van zijn vrouw Paula, hij moest zijn goede kleren aantrekken, want ze gingen weg. Waarheen dan, had Bert gevraagd, maar er kwam geen duidelijk antwoord. Iets met haar koor, en Theo ging ook mee. Theo had van zijn vrouw Jo ook al de opdracht gekregen een net pak aan te trekken. Hij dacht dat ze de 52-ste trouwdag van Bert en Paula gingen vieren.  

Toen viel het kwartje

Voor de deur arriveerde opeens paard en wagen en aangekomen bij de ruitersportclub aan de Leinserondweg viel eindelijk het kwartje. De familie was er, leden van de club, en de burgemeester. ,,Als ze hadden geweten dat het om een lintje ging, waren ze niet meegekomen”, weet Berts dochter Ivonne zeker. Want daar gaat het de broers niet om, niet om een lintje, of de eer, of een bedankje. ,,Als ze ons nodig hebben, dan komen we gewoon”, zeggen Bert en Theo. En dat doen ze al vijftig jaar. 

,,Wat zou Zijtaart zijn zonder Bert en Theo van Lankvelt?”, spreekt burgemeester Kees van Rooij in de volle kantine. Je kunt wel een loonwerkbedrijf hebben, maar dan is het niet vanzelfsprekend dat je altijd maar komt opdagen met die trekker als ze je vragen. ,,Soms moeten ze een dagje wachten”, verontschuldigt Bert zich daarover. ,,Als er gehooid moet worden en zo, dan is het druk.”  

2022 04 27 Lintjes in Zijtaart voor Bert en TheoWaar moeten die wagenbouwers anders heen?

Maar Theo en Bert staan altijd voor het dorp klaar: voor de ruiters, de carnavalsclub en de parochie. Het terrein bijhouden, de rijhal mee bouwen, meehelpen met wedstrijden, wagens trekken in de optocht en de grote eigen bedrijfsloodsen zijn een deel van het jaar niet voor hen maar voor de wagenbouwers. ,,Er zijn steeds meer boeren die ermee stoppen, waar moeten die wagenbouwers anders heen”, zegt Theo. In een overgebleven uurtje helpen ze graag mee met de prinsenwagen. ,,Nou begrijp ik waarom De Reigers altijd met zulke grote wagens verschijnen en in de prijzen vallen”, zegt de burgemeester. 

Dat twee broers tegelijk, als duo, worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, dat is heel bijzonder, benadrukt hij. ,,Ik maak het vaker mee dat echtparen, of meerdere mensen van één vereniging worden onderscheiden. Maar twee broers, nee, dat nog nooit, dat is behoorlijk uniek. Zijtaart mag blij zijn met jullie.”

De lintjes gaan op de jas, de taart met opdruk van de gemeente wordt aangesneden en de koffie uitgedeeld. En Bert en Theo genieten. Want dít is waar ze het altijd als  vanzelfsprekend voor doen: gewoon een beetje gezelligheid. 

Bron: © Brabants Dagblad 26 april 2022

logo zijtaart.nl