Zijtaarts creatief en muzikaal kinderboek

Zijtaarts creatief en muzikaal kinderboek

Heimwee naar samen blaasmuziek maken was de aanzet voor het ontstaan van een muzikaal kinderboek. Een groepje creatieve en muzikale inwoners van Zijtaart sloeg de handen ineen en zie daar: ‘Noodgeval in het magische dierenbos’ wordt 13 mei gepresenteerd.  

Het is 2021 en de zoveelste lockdown als Marian Habraken haar twee jonge kinderen voorleest. ,,Ik baalde zo van corona, ik had werkelijk heimwee naar samen blaasmuziek maken. Bij het voorlezen dacht ik ineens, zouden we zelf een boek met muziek kunnen maken?”, blikt Habraken terug op het ontstaan van het boek. ,,Een verhaal schrijven, muziek en tekeningen erbij en klaar is kees.” Ze kon het idee niet loslaten en uiteindelijk kreeg ze veel mensen bij muziekvereniging St. Cecilia, maar ook andere mensen in Zijtaart enthousiast. ,,Echt leuk, maar wat een werk. Goed dat we dat van tevoren niet wisten. Het boek is uit enthousiasme ontstaan.”

Plezier van muziek maken 

Het voorleesboek laat kinderen proeven van blaasmuziek en het plezier van samen muziek maken. Het verhaal wordt versterkt door maar liefst dertien geluidsfragmenten (via QR-code), die de sfeer van het verhaal weergeven. In het Dorpshuis vertelt Marian Habraken samen met bestuurslid Marloes van Gemert en een van de illustrators, Daniëlle Verhoeven, over dat bijzondere boek.  ,,Vanuit drie ideeën begonnen we te schrijven”, vervolgt Habraken. ,,Anke Verweijen heeft schrijfervaring en daarom hebben we haar benaderd. Voor een knipoog naar de volwassenen en woordgrappen mijn oom Ton. Zo is het verhaal ontstaan.” Voor wie Zijtaart kent heeft het boek kwinkslagen met het dorp, als het Ceciliaanse bos en wie goed kijkt ziet de kerk. Het boek krijgt diepere lagen, maar is ook educatief op muzikaal gebied. Het beest waar het om draait heeft een notennaam en in het bos zijn bessen en mollen terug te vinden.

Aquarellen

Het is een boek met 32 pagina’s binnenwerk. Dat klinkt professioneel uit hun mond, ze staken dan ook veel nieuwe kennis op, mede door uitgeverij Het Boekenschap. De eerste drie illustrators in Zijtaart die ze vroegen om mee te doen, waren meteen enthousiast. Daniëlle Verhoeven: ,,Kinderboeken illustreren is een droom van me. Suzanne van der Heijden, Fried van Otterdijk en ik hebben alle drie een andere stijl, maar al snel besloten we voor aquarellen te gaan.” Van Otterdijk, oud-docent tekenen en beeldende vorming, pakte het boek projectmatig aan. Welk dier kijkt naar links, rechts of springt. ,,Gaandeweg het tekenen kwamen er dieren bij”, vervolgt Verhoeven. ,,Over veel ideeën hebben we heen en weer geappt. Het is nu echt afkicken.”

Professionele studio

De digitale bewerking van het boek is vervolgens opgepakt door Suzanne van der Heijden. Marloes van Gemert: ,,Onze dirigent Albert John Vervorst werd af en toe lekker gemaakt met afbeeldingen. In de kerstvakantie is hij aan de bak gegaan en kregen we de eerste composities toegestuurd. Op 1 april gaan we onder zijn leiding met zeven muzikanten bij LEF studio’s Uden de muziekfragmenten opnemen. Dankzij sponsors Phoenix Cultuur en Beat it Muziekeducatie kunnen we naar deze professionele studio.”

‘Noodgeval in het magische dierenbos’ is te koop (15 euro) bij boekhandel Schellen in Veghel of via de website van muziekvereniging Sint Cecilia en tijdens de boekpresentatie op 13 mei in het Dorpshuis.

Bron: © Brabants Dagblad 23 maart 2023

logo zijtaart.nl