Zijtaart wil het Guiness Book of Records in met bierdoppen rijgen

Zijtaart wil het Guiness Book of Records in met bierdoppen rijgen

Met bierdoppen een wereldrecord vestigen. Dat is wat de organisatie van ‘De 24-uur van Zijtaart’ dit weekend had willen doen. De afgelasting door de lockdown was onvermijdelijk maar biedt kansen. ,,Door het te verzetten naar zaterdag 2 en zondag 3 juli krijgen we meer tijd om bierdoppen in te zamelen.” Je zou zeggen dat het verzamelen van de gewenste bierdoppen niet meevalt nu alle bars, cafés en restaurants dicht zijn en voorlopig blijven. Maar volgens coördinator Twan van de Meerakker hebben ze daar niet onder te lijden: ,,Veruit de meeste doppen komen van de mensen zelf. Ze feesten noodgedwongen thuis waarbij ook behoorlijk wordt gedronken.”

Oud record: 216.642 bierdoppen

Het oude wereldrecord bierdoppen snoeren staat op naam van Oranjevereniging in Kollumerpomp. Met 216.642 duizend doppen wisten ze in 2016 een ketting van 946,27 meter te rijgen. ,,Met wat we reeds hebben opgehaald, zitten we op 300 duizend, genoeg voor zeker anderhalve kilometer. Maar we willen meer, zo fanatiek zijn we wel!”

Volgens Van de Meerakker is de Zijtaartse kwis anders dan alle andere dorpskwissen. ,,In eerste instantie is het een mooie wedstrijd met vooral veel gezelligheid. Dat het 24 uur duurt, is uniek. Tijdens het spektakel nemen teams het een etmaal tegen elkaar op in een spellencircuit en dorpskwis. De recordpoging doen we met z'n allen. Het is een gezamenlijke inspanning. Waarom? Nou, voor de eeuwige roem van Zijtaart natuurlijk.”

200 deelnemers

In 2018 wist het Zijtaartse evenement al een wereldrecord te vestigen. Met een rij van 287 skelters verpulverden ze het oude record van 99 skelters uit Singapore. ‘De 24-uur van Zijtaart’ kan dit jaar rekenen op 200 deelnemers verdeeld over 10 teams. Het begint op zaterdag 2 juli om 15.00 uur en eindigt op zondag 3 juli om 15.00 uur. 

Bron: © Brabants Dagblad 14 januari 2022

logo zijtaart.nl