Zijtaart wacht met smart op groen licht om te bouwen

Zijtaart wacht met smart op groen licht om te bouwen

De vette kop ‘Veghel blijft ook in 2020 een grote bouwput’, in de krant van donderdag, deed de wenkbrauwen in Zijtaart opkrullen. Dat nieuwbouwprojecten in de grootste kern van Meierijstad in een stroomversnelling komen wordt in het dorp met de nodige scepsis ontvangen.  

Niet dat ze het de inwoners van Veghel misgunnen, maar in Zijtaart wachten ze al drie jaar op het beschikbaar komen van bouwkavels. De grond in bestemmingsplan Zijtaart-Zuid ligt, als het ware, met smart te wachten. 

Dringend behoefte

Vooral jongeren en senioren hebben dringend behoefte aan betaalbare woningen. ,,Ik woon nu eigenlijk ‘noodgedwongen’ in de Oranjewijk in Veghel”, vertelt Kevin Versantvoort (28). ,,Het is een prima huis hoor. Energiezuinig én betaalbaar, maar liever had ik wat in mijn geboortedorp op de kop getikt. Wat er in Zijtaart te koop staat is voor starters niet te betalen.” Niet alleen werkt hij in het dorp, ook zijn sociale leven speelt er zich af. ,,Even op de koffie gaan bij vrienden is er nu niet meer bij.” 

‘Zijtaart is een gezellig dorp’

Dat laatste kan Bart van de Ven (23) wel. De student woont nog bij zijn ouders. Toch maakt hij zich via de werkgroep Wonen van de dorpsraad, net zoals Kevin, hard voor goede woonvoorzieningen. ,,Ik weet niet of ik na mijn studie in Zijtaart ga wonen, maar er zijn veel jongeren die dat wél willen.” Dat snapt Bart best. ,,Zijtaart is een gezellig dorp. Het is er gemoedelijk, vertrouwd en het heeft een prima ligging. Je bent van hieruit zo in de stad.”

‘Geen betaalbare huizen’ 

Eén van de problemen is volgens hem de minimale doorstroom. ,,Ouderen die nu in het buitengebied wonen willen best naar het centrum van het dorp, maar daar zijn voor hen geen betaalbare huizen. Daarom blijven ze maar zitten op de plek, die eigenlijk ideaal was geweest voor jongeren.” Nu verkassen die, als ze uit huis gaan, naar Veghel waar bouwkranen de skyline domineren.

Bron: © Brabants Dagblad 9 maart 2020

logo zijtaart.nl