Zijtaart verandert in een groot carnavalsterras

Zijtaart verandert in een groot carnavalsterras

Helaas geen grote carnavalsoptocht door het dorp maar de Reigers in Zijtaart maakten er zaterdag toch een feestje van. Tientallen huizen deden mee aan de wedstrijd voor de mooist versierde voortuin. Op diverse plekken was het feest, met muziek en een drankje. Bij café-zaal Kleijngeld hing het volk zelfs met de benen buiten.  

Vrolijk wapperende vlaggetjes, versieringen achter de ramen en links en rechts terrasjes waar op veilige afstand van elkaar een feestje werd gevierd. Alsof het in Zijtaart een gewone carnavalszaterdag was waarop de traditioneel grote en fraaie optocht door Reigersland trekt. Dit keer dus niet maar het feestje was er niet minder om.  

In de Keslaerstraat heeft de familie Van den Oever de hangtafel op de oprit staan. Koffie, biertje erbij - vanzelf koud - en maar zien wat er gaat komen: ,,We maken er maar iets van.” Iets verderop bij het huis van Anne en Gerard Hooijmans is het helemaal bal: harde muziek, grote ‘wapperpoppen’ en enorme flessen Jack Daniels en Flügel die duidelijk eerder op een carnavalswagen hebben gestaan.

,,Wij bouwen al 25 jaar een grote wagen met De Kneup", lacht Gerard. ,,Dan verzamel je vanzelf genoeg materiaal en spullen.” Ook zij bouwen op de oprit samen met Ton van den Tillart en Claudy de Koning een feestje. Ondanks alle ellende is er altijd iets positiefs: ,,Omdat we geen carnavalswagen hoefden te bouwen, konden we ons huis bouwen. En de tuin is ook al af”, lacht Anne.  

Volle bak 

Bij café-zaal Kleijngeld hangt het ogenschijnlijk met de benen buiten. Het blijken tientallen versierde poppen te zijn. De Reigers konden er een houten figuur ophalen, vrolijk versieren of aankleden en zo meedingen naar een ‘VIP-plaats’ voor het carnaval van 2022. En ondanks corona heeft Kleijngeld daardoor nu al een hoop volk over de vloer. Zaterdagavond nog een keer, online tijdens de grote dorpsbingo. 

Bron: Brabants Dagblad 13 februari 2021

logo zijtaart.nl