Zijtaart fietst en wandelt naar de top van de Alpe d’huez

Zijtaart fietst en wandelt naar de top van de Alpe d’huez

Phil, Mari en Mark van der Heijden zetten zich samen met Diny van der Linden in voor het KWF. De dames wandelen tijdens Alpe d’HuZus naar de top van de mythische Alpe d’huez. Mari en Mark herhalen dat kunstje een dag later op de fiets tijdens Alpe d’HuZes. De Zijtaarders proberen zoveel mogelijk geld op te halen. Op zaterdag 9 december hebben ze een eigen kraam tijdens de kerstmarkt in Zijtaart. 

Tien jaar geleden deden Mari en Mark ook al een keer mee aan Alpe d’HuZes. “Ze hebben toen beloofd om nog een keertje mee te doen. Dat wordt volgend jaar”, vertelt Phil. De diagnose kanker haalt een leven overhoop. Familie Van der Heijden maakte het van dichtbij mee. “Tien jaar geleden verloor ik mijn zus en een vriendin aan kanker. Vorig jaar ben ik een andere zus verloren aan kanker en in mijn omgeving zie ik veel mensen die getroffen worden door die vreselijke ziekte. Als je ziet hoeveel mensen er te maken krijgen met kanker, vrijwel iedereen kent wel iemand.”
Phil zet zich daarom graag in voor het KWF. “Het heeft echt zin. Ze kunnen veel meer dan jaren geleden. Mensen worden minder ziek en behandelingen slaan beter aan. Patiënten hebben baat bij kankeronderzoek.”

Opgeven is geen optie

De Alpe d’huez is ongeveer 14 kilometer lang en overbrugt meer dan 1100 hoogtemeters. Ondanks dat Mari en Mark getrainde fietsers zijn en Phil en Diny veel wandelen is het toch net iets anders dan je verplaatsen rondom het vlakke Zijtaart. Mari loopt lachend voorbij: “Ut gu nie van eiges nee, maar het komt goed. Wij komen sowieso boven”, verzekert hij. Ook Phil is daar niet bang voor: “Opgeven is geen optie luidt het motto van Alpe d’HuZes. Dus we weten allemaal wat ons te doen staat. Zijtaart naar de top.” 

Diner

De Zijtaarders gaan de komende maanden proberen om zoveel mogelijk geld op te halen. Zo staan ze zaterdag 9 december met een eigen stand op de kerstmarkt in Zijtaart. Phil legt uit: “Ik had me al ingeschreven namens de kerk. Mari en Mark beheren ons kraampje. Zij verkopen onder andere vijftien bonnen voor een autowasbeurt bij Let’s Wash en mensen kunnen handdoeken bestellen die ik van een naam kan voorzien.”

Het meeste geld hoopt Phil op te halen met een speciaal diner bij haar huis. Ze legt uit: “Ik wil twee dagen koken voor vijftig personen per avond. Ze worden uitgenodigd bij ons thuis en krijgen een vier- of vijfgangen menu inclusief drinken. De kosten bedragen 50 euro per persoon en alles gaat naar het goede doel.” Als beide avonden vol zitten dan haalt Phil 5000 euro op voor het KWF. “Dat zou hartstikke mooi zijn. Voor de ingrediënten zoek ik sponsoren. Met de Sligro, Eethuis de Reiger en een neef die in de vlees- en vishandel zit, heb ik er al een aantal gevonden. Dus het hele bedrag gaat naar het goede doel”, belooft ze.
Diny heeft een eigen kraampje op de kerstmarkt in Zijtaart. Zij verkoopt onder andere tweedehands tassen, paraplu’s en jassen maat 40.

Doneren aan Mari en Mark kan ook online via: https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/ZijtaartnaardeTop

Bron: © Stadskrant Veghel 8 december 2023

logo zijtaart.nl