Zijtaart claimt fietsbrug over Zuid-Willemsvaart

Zijtaart claimt fietsbrug over Zuid-Willemsvaart

De dorpsraad in Zijtaart wil een fietsbrug over het kanaal als de nieuwe ontsluitingsweg op industrieterrein Doornhoek er ligt. Scholieren moeten die weg vol met vrachtverkeer oversteken. 

Ze hebben er wel een beetje recht op, vindt de dorpsraad in Zijtaart. Het dorp moet opnieuw concessies doen met de herinrichting van de N279 en de bijbehorende nieuwe aansluiting op industrieterrein Doornhoek. Die weg komt pal langs de Zuid-Willemsvaart te liggen, aan de Zijtaartse kant tussen Keldonk en Zijtaart. Daar fietsen nu dagelijks mensen uit Keldonk en Erp naar het bedrijventerrein en Zijtaartse scholieren die naar het Fioretti en Zwijsen College in Veghel gaan. Ze fietsen vanuit de Pastoor Clercxstraat naar de Sluishoek (de parallelweg langs het kanaal) richting de Taylorbrug, waar ze de trap omhoog nemen en het kanaal over gaan. In de toekomst moeten de ze eerst de nieuwe ontsluitingsweg oversteken om op de Sluishoek te komen. ,,Hartstikke gevaarlijk”, vindt voorzitter Helmut Henst van de dorpsraad. ,,Een veilige weg van en naar Veghel is er straks niet meer", vult zijn ‘collega’ Fried van Otterdijk aan. ,,Want ook voor de mensen die via de Corridor gaan richting de Poort van Veghel moeten een drukke ontsluitingsweg oversteken.” 

2018 11 13 Zijtaart claimt fietsbrug over Zuid WillemsvaartDe dorpsraad vroeg in mei al om een veilige fietsbrug over die ontsluitingsweg. Maar nu is er een nieuw idee uitgewerkt. Een fietspad achter het dorp langs die uitkomt op een nieuw aan te leggen fietsbrug over de ontsluitingsweg én het kanaal. Dan steken fietsers rechts van de Pastoor Clercxstraat het kanaal over, en komen ze Veghel binnen via de wijk de Leest. ,,Dan zit je binnen een paar minuten fietsen bij winkels, scholen en het centrum. Het is eigenlijk een hele logische verbinding, want de wegen richting Veghel liepen vroeger zo”, zegt Van Otterdijk. 

We willen de boot niet missen

Omdat de provincie en de gemeente over dit plan moeten beslissen, is het voorstel bij de provincie neergelegd, maar heeft de dorpsraad vorige week ook maar een brief aan de gemeenteraad van Meierijstad gestuurd. Provinciale Staten neemt binnenkort een definitief besluit over de nieuwe N279. De provincie beslist over deze weg; de gemeente gaat over de ontsluitingsweg naar het bedrijventerrein. ,,Het lijkt ons zinvol als B en W en de gemeenteraad nu een (voorlopig) standpunt innemen over ons voorstel. We willen de boot niet missen", zegt Hens.

Ook Keldonk wil graag een extra fietsbrug. Maar de gemeente is het een beetje verplicht aan Zijtaart, vindt de dorpsraad. ,,Het dorp dreigt in een isolement te raken door de oprukkende bedrijventerreinen en wegen. Met een veilige, milieuvriendelijke en korte verbinding naar Veghel kunnen Zijtaartse mensen gebruik blijven maken van winkels, scholen en zorginstellingen. Dat is echt nodig voor de leefbaarheid.”

Bron: Brabants Dagblad 13 november 2018

logo zijtaart.nl