150 jaar Zijtaart: het feest is begonnen

150 jaar Zijtaart: het feest is begonnen

Afgelopen zondag was het dan zover. De officiële start van het jubileumjaar 150 jaar Zijtaart. Om tien uur luiden de klokken voor de heilige mis van half elf waarin stil werd gestaan bij het ontstaan van de parochie, de inzegening van de kerk (23 april 1872) en het ontstaan van ons dorp. Dit alles in een mooi versierde kerk door vele vrijwilligers waarvoor hartelijk dank.

De heilige mis werd voorgegaan door vicaris Lamers die werd bijgestaan door pastoor Smulders en pater Holterman. Tevens werden zij ook bijgestaan door de misdienaars Floor van Asseldonk en Cas van Dinther alsmede Piet van de Hurk, acoliet van dienst. Speciale gast burgemeester Kees van Rooi van Meierijstad was ook aanwezig.

Het geheel werd muzikaal bijgestaan door het gemengd koor. Na een mooie dienst en een heenzending werden de kerkgangers buiten opgewacht door muziekvereniging st. Cecilia die een serenade kwam brengen. De zelf jubilerende vereniging bracht een mooi muzikaal eerbetoon ten gehore.

2022 04 24 Overzicht start feest 150 jaar Zijtaart

Na een lekker gebakje en kopje koffie was het de eer aan burgemeester Kees van Rooi de taak om de jubileum vlag te hijsen samen met Helmut Henst. Dit gebeurde onder een een lang zal ze leven gespeeld door de muziekvereniging.

Op de vlag is een klaverblad te zien wat ook boven de deuren van de boerderijen aan de pastoor Clercxstraat 76/78 en 85 terug komt. Het staat symbool voor de samenwerking tussen meerdere buurtschappen die ervoor gezorgd hebben dat er een kerk is gekomen in Zijtaart, denk hierbij aan de biezen, de hemel, de krijtenburg zondveld en leinserondweg. Verder is er een boer met paard te zien, de boer hij ploegde voort, zoals het spreekwoord zegt, als teken van hard werken en schouders eronder. Natuurlijk mogen de kerk en het klooster niet ontbreken als teken en aanzicht van ons dorp. De reiger is symbool voor veel verenigingen in ons dorp van de oude kleuterschool, het reigersnestje tot de carnavalsvereniging de reigers en tennisvereniging van Zijtaart die de reiger in het symbool heeft prijken. Ook hebben we een restaurant in wat de naam de reiger draagt. Met de brabantse vlag als achtergrond een mooi geheel van ons dorp.

Na dit officiële gedeelte werd er nog lang na gekletst en koffie gedronken voor de kerk alvorens de vrijwilligers van de kerk een gezamenlijke lunch aten bij zaal Kleijngeld.

Nogmaals dank aan de vicaris, de pastoor en pater voor hun komst naar Zijtaart. Mede door uw komst, alle vrijwilligers en het mooie weer was het een zeer geslaagde opening van ons jubileumjaar.


Bron: © Omroep Meierij en Werkgroep 150 jaar Zijtaart.

logo zijtaart.nl