Zieke Norah (7) uit Zijtaart is voor een dag prinses

Zieke Norah (7) uit Zijtaart is voor een dag prinses

De 7-jarige Norah uit Zijtaart had deze vrijdag de dag van haar leven samen met haar zussen Hanne en Siene en haar ouders Judith en Stefan. Ze werd de hele dag in het zonnetje gezet, het gezin werd omgetoverd tot een koninklijke familie, inclusief koets, lakei en kasteel én ze mochten allemaal mee in een helikopter. 

Norah heeft een leveraandoening en ze heeft in haar korte leven al veel meegemaakt. Zo moest ze al een levertransplantatie ondergaan en moet ze zware medicijnen slikken. Om even alle zorgen te vergeten, kreeg het gezin deze vrijdag een Opkikkerdag van de Stichting Opkikker, in De Eemhof bij Almere. 

Samen met negen andere gezinnen met een langdurig ziek kind. Zij volgden elk een eigen programma, kregen een eigen vrijwilliger die alles voor hen regelde en dus hoefden ze alleen maar te genieten. Bij aankomst was er een rode loper. En bij het naar huis gaan stonden de vrijwilligers zingend en dansend langs de kant om de gezinnen uit te zwaaien. 
 
Vrijdagavond, net weer thuis in Zijtaart, is het gezin aan het bijkomen van alle indrukken. De dag was een prachtige rollercoaster, vertelt moeder Judith Verkuijlen. ,,Met een rode loper, een koets met paarden, een ritje in een limousine, schilderen op een schildersezel én een helikoptervlucht.  En dat terwijl we het bijna hadden willen afzeggen. Norah komt van ver. Ze heeft net weer in het ziekenhuis gelegen en is herstellende van een longontsteking. Door de medicijnen om afstoting tegen te gaan, is haar weerstand heel laag.”
 

'Dit was subliem’

Ze zijn heel erg blij dat ze toch zijn gegaan, hoe vermoeiend het ook voor Norah was. ,,We wisten echt niet wat we konden verwachten, maar dit was subliem. En niet alleen voor Norah, net zo goed voor haar zussen Hanne van 10 en Siene van 5. Dat vonden we ook zo mooi, dat ze allemaal gelijk werden behandeld. Er gaat natuurlijk altijd al zo veel aandacht naar Norah in het gezin.” Vader Stefan van den Tillart: ,,En ze hadden ook echt gekeken wat bij onze meiden zou passen.”

Norah staat klaar voor haar helikoptervlucht

Het begon met verwendag voor ziek neefje

Stichting Opkikker werd in 1995 opgericht door Ruud Sliphorst en organiseert sinds die tijd Opkikkerdagen voor gezinnen met een langdurig ziek kind. Sliphorst kwam op het idee een stichting op te richten nadat hij met familieleden een verwendag voor zijn ernstig zieke neefje Mario had georganiseerd. Mario genoot intens en Sliphorst wilde dit voor meer zieke kinderen kunnen doen. Inmiddels ontvangt Opkikker elk jaar weer op Center Parcs-locatie De Eemhof bij Almere zo’n tweeduizend gezinnen.

Tijdens een Opkikkerdag krijgt elk gezin een eigen programma, passend bij dat gezin. Er zijn bijvoorbeeld helikoptervluchten, kinderen mogen meerijden in stoere auto’s of worden verkleed als prinses rondgereden in een koets. De stichting betaalt de dagen met geld van donateurs en sponsoren.

Norah met haar zussen in de koets

logo zijtaart.nl