Windmolens in Veghel weer een stap dichterbij

Windmolens in Veghel weer een stap dichterbij

De kans dat de vier windtrubines van Veghel Wind(t) langs de A50 er écht gaan komen, is weer een stuk groter geworden. Het college van burgemeester en wethouders heeft het huiswerk dat hij kreeg van de Raad van State af.  Het college verleende eerder al een vergunning voor de vier turbines, die gepland staan langs de A50 op bedrijventerreinen De Amert en De Dubbelen. Van de Raad van State kreeg het college de opdracht enkele punten in de vergunning aan te passen.  

Veghel Wind(t) is een initiatief van de bedrijven FrieslandCampina, Mars, Vanderlande en Kuehne + Nagel. De zaak bij de Raad van State in Den-Haag werd aangespannen door twee bedrijven uit Veghel en twee gezinnen uit Eerde, aan de andere kant van de A50. Volgens hen hebben de turbines té veel impact op hun omgeving. 

Slagschaduw en geluidsoverlast

Het bedrijf Fluidwell vreest voor de slagschaduw van de wieken. Het bedrijf heeft over de volle lengte ongeveer 90 vierkante meter aan ramen en krijgt twee van de vier turbines aan weerszijden naast zich. Het bedrijf Ocean Outdoor is bang dat zijn grote reclamelichtmast en een autoshowroom niet meer goed zichtbaar zullen zijn. De families uit Eerde zijn vooral bang voor geluidsoverlast.

Aanpassingen

De aanpassingen die het college deed zijn relatief klein. In de vergunning moest nog worden vastgelegd dat Veghel Wind(t) na de levensloop van de turbines voldoende geld heeft om deze ook weer netjes op te ruimen en er moest aanvullend onderzoek worden gedaan naar onder andere de slagschaduw. Of het college zijn huiswerk ook écht goed gemaakt heeft, beslist de Raad van State later. Daarna staat de trubines weinig meer in de weg.

2021 07 21 Windmolens van Veghel Windt weer een stap dichterbij

Bron: Brabants Dagblad 21 juli 2021

logo zijtaart.nl