Wijkagent waarschuwt jongeren voor online piramidespellen

Wijkagent waarschuwt jongeren voor online piramidespellen

Online gamen en social media zijn niet meer weg te denken, de jeugd zweert erbij. Toch schuilen soms duistere praktijken achter de schermen. Jongeren worden geronseld door gewiekste criminelen, zo laat digitaal wijkagent Femke Slaats van het team Meierij weten. Lees hier hoe deze jonge slachtoffers onbewust betrokken raken bij een online piramidespel.  Lekker een avondje gamen, online praten met vrienden, ondertussen wat door TikTok scrollen. Niks aan de hand, talloze jongeren die het doen. Maar wat doet de jeugd online nu precies? ,,Als je het ouders vraagt, hebben ze vaak geen idee”, zegt Slaats. ,,Nu het meer in het nieuws komt, vragen ze het zich wel vaker af, maar het blijft moeilijk te achterhalen voor ouders.” 

Natuurlijk is er genoeg jeugd die het gewoon bij gamen houdt, maar volgens Slaats gaat het steeds vaker mis. ,,We zien dat er in de online gamewereld, maar ook via TikTok, veel jongeren worden geronseld. Gewiekste online criminelen zoeken hier hun slachtoffers uit. Ze vragen deze jongeren om hun bankgegevens en beloven dat er geld op hun rekening wordt gestort.”

‘Geldezels’

Dit gebeurt ook, de jongeren krijgen een bedragje, maar worden gebruikt als ‘geldezel‘. Via hun bankrekeningen wordt illegaal geld geïnd en via via komt het terecht bij het ‘meesterbrein’. Op die manier is deze niet traceerbaar en worden de jongeren gewoon gebruikt. ,,Wat ze vaak niet doorhebben, is dat ook zij strafbaar bezig zijn en een strafblad riskeren.” Ook zien de jongeren vaak de gevolgen voor later niet in. Als een bankrekening van een jeugdige is gebruikt voor strafbare feiten, dan is het voor de jeugdige (geldezel) in de toekomst lastiger om bijvoorbeeld een huis te kopen en daarvoor een hypotheek af te sluiten. ,,De geldezel wordt op een soort van zwarte lijst gezet en heeft daar zijn hele leven last van.” 

De jeugd heeft volgens Slaats die gevolgen niet door omdat het voor hen makkelijk bijverdienen lijkt. Volgens Slaats ziet veel jeugd het ook als een soort spel, het dringt niet altijd tot hen door dat het om echte mensen gaat. ,,Op TikTok wordt bijvoorbeeld veel informatie gedeeld over de F-game, ook wel fraudegame. Dat is een voorbeeld van zo'n oplichterspraktijk. Er worden tips gedeeld om mensen op te lichten en er wordt opgeschept over hoe veel geld de criminelen hebben binnen geharkt.”

Scouten en online piramidespel

Bij het onlinegamen ziet Slaats vaak dat er specifieke kwaliteiten ‘gescout’ worden. ,,Vaak gezocht wordt er gezocht naar ICT‘ers met veel kennis op het gebied van coderen en de onlinewereld. Maar ze kunnen ook nuttig zijn binnen het piramidespel om bijvoorbeeld phishingberichten te maken. Ook weten zij beter hoe ze geen sporen achterlaten”

Volgens Slaats is er sprake van een heus online piramidespel, waarbij de grote jongens bovenin de keten de loopjongens informatie geven over potentiële slachtoffers. De geronselde jeugd int dus geld, maar belt bijvoorbeeld ook naar slachtoffers om ze op te lichten. ,,Ook zij worden geselecteerd. Het zijn vaak mensen die bijvoorbeeld bij een klantenservice hebben gewerkt. Veel van de slachtoffers zeggen ook dat ze zo vriendelijk te woord werden gestaan en zo goed werden geholpen met hun vermeende problemen.” 

Slaats laat verder weten dat zo’n heel netwerk eerder standaard is dan uitzondering. ,,In negen van de tien gevallen gaat het om zo’n heel netwerk. Individuen die dit doen kom je maar weinig tegen.” Om jongeren wijzer te maken op dit gebied, gaan Slaats en haar collega's regelmatig naar scholen om hierover te vertellen.

,,Dit is de enige manier om dit tegen te gaan, hen confronteren en leren. We pakken wel eens mensen, ook de hogere geklasseerden, maar in de onlinewereld is het gewoon vechten tegen de bierkaai. Daarom willen we de jeugd bewust maken.”

Digitaal wijkagent Femke Slaats kun je hier bereiken via Instagram

Digitaal wijkagent Femke Slaats

logo zijtaart.nl