WIJ-gemeente

WIJ-gemeente

Boerdonk (775), Boskant (1.721), Eerde (1.448), Erp (5.209), Keldonk (1.026), Mariaheide (1.644), Nijnsel (1.726), Olland (1.048), Schijndel (22.285), Sint-Oedenrode (13.879), Veghel (27.869), Wijbosch (1.425), Zijtaart (1.650). Ziehier het lijstje van de 13 kernen die, nu bijna vijf jaar geleden, samengevoegd werden tot Meierijstad. Ik heb ze voor de zekerheid in alfabetische volgorde gezet om élk zweempje van belangrijkheid te vermijden.

Gekeken naar het aantal inwoners (de getallen tussen haakjes) zou Veghel vooraan staan. Maar de grootste moet eigenlijk nóóit vooraan staan. Dan ziet de rest veel te weinig. Daarnaast ben ik Veghelaar en kom ik veel te graag veilig in al die ándere prachtige kernen…Verder wil ik nog vermelden dat de genoemde inwoneraantallen van 1 januari 2021 zijn. Waar ik ze vandaan heb? De gemeentepagina. Mocht u deze inleiding vergezocht vinden, dan raad ik u aan even door te lezen.

Nu Meierijstad bijna vijf jaar bestaat wordt er overal teruggekeken op de stand van zaken tot nu toe. Ik las zelfs ergens dat er nog geen antwoord is op de vraag: ‘Wat voor gemeente zijn we nu precies?’ Een zoekende wat mij betreft. Niks mis mee. Moet groeien. Liefst als eentje die SAMEN of WIJ als centrale woorden hanteert. Met politici die dat ook nastreven. Daarin past geen ‘kern-gerelateerd’ gezever. Je zorgen maken over een begroting…prima! Maar niet als een Calimero blíjven zeuren over ‘bevoorrechte’ kernen. Of…erger nog…per kern gaan uitrekenen hoeveel iets wel niet kost. Voorbeeld? Partij Hart heeft berekend dat de kosten voor het Omnipark Erp 2.828 euro per Erpenaar zijn. Huh?! We zijn toch allemaal Meierijstedelingen?

Nu míjn rekensommetje: De begroting van Meierijstad bedraagt 230 miljoen euro. Als we dat delen door 81.705 (inwoners per 1-1-2021), dan kom ik uit op 2.815 euro per Meierijstedeling! Laat het in Erp dan effe 13 euro meer zijn. Dat gunnen we elkaar toch als stadgenoten? Een toekomstbestendige accommodatie, waar SAMENwerking, SAMEN sporten én…niet onbelangrijk…uiteindelijk kostenreducering centraal staan? Bovendien: iedere stadgenoot kan daar naartoe als ie wil. Sporten of recreëren in eigen kern is tegenwoordig steeds minder afstandsgebonden.
Natuurlijk moeten politici handen aan bestuurderspolsen houden. Scherp zijn op uitgaven. Maar stop met die belachelijke rekensommetjes per kern als juist om gemeenschapszin gevraagd wordt. Weg met slachtofferrollen of jaloezie, ze zorgen slechts voor tegenstellingen. Laat ego’s van politici de eigen woonomgeving ontstijgen. Misschien weten we dan over een tijdje wat voor gemeente Meierijstad begínt te worden. Een WIJ-gemeente hoop ik…

Bron: Stadskrant Veghel 27 juni 2021 column van Hans van der Wijst

logo zijtaart.nl