Werkgroep Zorg en Welzijn Zijtaart over 'De Mantelzorger'

Werkgroep Zorg en Welzijn Zijtaart over 'De Mantelzorger'

Mantelzorgers zorgen vaak meer dan 8 uur per week voor een hulpbehoevend persoon (familie, buur, vriend, kennis etc.) en doen dat langer dan 3 maanden. Vaak combineren ze dat met een betaalde baan. Omdat de zorg zich over het algemeen richt op mensen die hun lief zijn vinden deze mantelzorgers hun werk vaak vanzelfsprekend, maar dat is het natuurlijk niet. Ze kiezen er niet altijd zelf voor, de situatie waarin ze zitten vraagt erom (anders dan bij vrijwilligerswerk). De werkgroep ZWZ heeft de indruk dat er nog veel mensen in Zijtaart zijn die al een hele tijd mantelzorger zijn maar zich nog niet hebben opgegeven bij Ons Welzijn. Voel niet te snel dat het niet nodig is voor je zelf, het is geen schande om je op te geven als mantelzorger. 

Het levert informatie voor jezelf op en je wordt uitgenodigd voor zinvolle bijeenkomsten, denkend aan lotgenotencontact, emotionele steun en begeleiding. Je kunt ook praktische hulp vragen m.b.t. regelingen en voorzieningen of tips om zorg en werk te combineren, of hulp bij b.v. tijdelijke vervangende zorg. Tevens is het ook goed om een goed en juist beeld te hebben van het aantal mensen die zich inzetten voor hun naasten. Je kunt je ook laten registreren voor het mantelzorgcompliment wanneer je 8 uur of meer per week zorgt voor iemand die in deze gemeente woont en als de hulp langer duurt dan drie maanden. Het mantelzorgcompliment is een bedankje van de gemeente voor de goede zorgen. Tevens wordt jaarlijks op 10 november de mantelzorg dag gevierd. Iedereen die geregistreerd staat wordt dan ook verwend met een welverdiend presentje.

Als wij je hebben overtuigd, kun jij je laten registreren als mantelzorger en het aanvragen van het mantelzorgcompliment via de website van de gemeente: www.meierijstad.nl/mantelzorger.  Of via Ons welzijn als je graag hulp hebt. Door te bellen naar telefoon: (088) 374 25 25 of te mailen:

Bron: © Namens de Werkgroep Zorg en Welzijn Zijtaart  6 januari 2024

logo zijtaart.nl