Wereldrecordpoging  “Langste Ketting van Kroonkurken”

Wereldrecordpoging “Langste Ketting van Kroonkurken”

Zijtaart een dorp met ruim 1.700 inwoners gelegen in Meijerstad (onder de rook van Veghel) staat erom bekend dat ze er graag een wereldrecord organiseren. Bij Guinness World Records in Londen zijn ze inmiddels kind aan huis. In 2005 werd de eerst officiële wereldrecordpoging georganiseerd en verscheidene andere pogingen (al dan niet succesvol) volgden. Een ding is echter zeker; al deze pogingen hebben Zijtaart wel op de wereldkaart gezet.

Guinness World RecordsRuim twee jaar geleden ontstond het idee om het wereldrecord “De langste ketting van Kroonkurken” te gaan verbeteren. Het eerste record stond op 31.170 stuks, het tweede record gevestigd in België stond op 87.575 en het huidige record staat op maar liefst 216.642 stuks. Door Corona is de wereldrecordpoging in Zijtaart twee maal uitgesteld, maar het verzamelen van kroonkurken ging in die tijd gestaag door.

De schatting is dat er op 3 juli een ketting gelegd kan worden van maar liefst 1.500.000, zegge anderhalf miljoen (!) kroonkurken. Dat zijn dus heel wat flesjes bier, die in de lokale kelen zijn verdwenen. Dit mag misschien ook gezien worden als gemiste omzet van de lokale Horeca café zaal Kleijngeld en de Reiger Horeca, die wegens Corona helaas lange tijd gesloten was….

Eén dopje weegt maar 2 gram, maar anderhalf miljoen dopjes wegen maar liefst 3 ton.

De ketting zal een geschatte lengte hebben van ongeveer 6 km (!) en deze zal officieel opgemeten worden door een notaris. Waar en hoe de ketting door het dorp gelegd moet worden zal de organisatie nog de nodige hoofdbrekens kosten. Ook het maken van anderhalf miljoen gaatjes in al die doppen is een monnikenwerk, maar in Zijtaart geldt vanouds “vele handen maken zwaar werk licht”. Er zijn tien teams gevormd om in competitieverband te bepalen welke groep de langste groepsketting gemaakt heeft.

Om het publiek tijdens dit evenement te vermaken bestaat de mogelijkheid om zelf een kroonkurk over een zo groot mogelijke afstand te gooien. Het huidige wereldrecord staat op 69,9 meter en verwacht wordt dat dit niet verbroken zal kunnen worden. De opbrengst van dit kroonkurk werpen en van het oud ijzer van de kroonkurken zal ten goede komen aan de “Stichting Duchenne Parent Project”.  Daarnaast hebben verscheidene sponsoren al geld of middelen toegezegd voor dit ludieke evenement.

Programma recordpoging 

Na overleg hebben we besloten om de pleinen in en om het Klooster te gaan gebruiken voor de wereldrecordpoging. De eerste teams gaan na verwachting vanaf 7.00 uur hun geregen kroonkurken uitleggen, zodat we vol trots vanaf 13.00 uur onze prestatie langste lint kunnen laten zien aan het publiek.

Om 13.30 uur zal de notaris beginnen met het opmeten van het aantal kilometers en om 15.00 uur verwachten we de bekendmaking of we het record uit Kollumerpomp van 960 meter verpulverd hebben.

Heb je nog kroonkurken thuis liggen, dan kun je deze vanaf 13.00 uur inleveren op het Dorpsplein, ze zullen niet meer meetellen voor het wereldrecord maar wel voor het totale gewicht aan oud ijzer.

 

 

Geschiedenis kroonkurk

De kroonkurk ook bekend als gewoon “een dop”, werd uitgevonden door William Painter in 1892 in Baltimore. De kroonkurk was het eerste zeer succesvolle wegwerpproduct.
Voorafgaand aan de uitvinding van de kroonkurk-flessenstop, hadden frisdrankflessen gewone kurk-flessenstoppen en hadden ze vaak een ronde bodem, zodat ze niet rechtop konden worden bewaard. De reden hiervoor is dat kurken de neiging hebben om uit te drogen en te krimpen, waardoor de gasdruk in de fles ervoor zorgt dat de kurk gaat "ploffen". Door flessen op hun zijkant te bewaren, wordt voorkomen dat de kurken uitdrogen en "ploffen". Na de uitvinding van de kroonkurk werd dit probleem geëlimineerd en konden frisdrankflessen rechtopstaand worden bewaard.
De kroonkurk is de veiligste van alle sluitingen. Als aanvulling op stijve glazen flessen biedt het superieure barrièrebescherming tegen zuurstof, bacteriën of veranderingen in de omgeving. Een verzegelde fles met kroonkurk minimaliseert het risico op besmetting en stelt de inhoud veilig.

Materiaal kroonkurk

Kroonkurken waren vroeger gemaakt van geribbeld metaal met een voering van natuurkurk die een afdichting op een glazen fles vormde. Kurk werd in de jaren zestig niet meer gebruikt als afdichtmiddel, ten gunste van - je raadt het al - plastic. Flessendoppen zijn geld waard, hoewel het exacte bedrag dat ze waard zijn grotendeels afhangt van de markt. Ze bestaan uit; TFS, ETP, aluminium en roestvrij staal. Inlage: PVC.

Bron: © 24 uur van Zijtaart van Evenementengroep Zijtaart 17 juni 2022

Nieuws of tips?
E-mail ons
Activiteit of Evenement gepland?
Geef het aan ons door
Onjuiste gegevens?
Geef hier wijzigingen door
logo zijtaart.nl