Wereldrecord langste lint van kroonkurken in Zijtaartse handen

Wereldrecord langste lint van kroonkurken in Zijtaartse handen

We hebben zondag het record 'langste kroonkurkenketting' verbroken door ruim 2, 5 miljoen kroonkurken aan elkaar te rijgen. Het halve dorp werkte twee jaar aan dit project. Het streven was een ketting door het dorp te leggen van 1,5 miljoen kroonkurken met een lengte van 6 kilometer. "Daar zijn we dus gigantisch overheen gegaan", zegt Twan van de Meerakker, een van de initiatiefnemers. In het dorp werd massaal meegeholpen om het record te verbreken. Dat oude record stond overigens op 216.647 stuks van in totaal nog geen kilometer. Dat is nog geen tiende van het aantal kroonkurken dat nu in Zijtaart aan elkaar is geregen.

24 Uur van Zijtaart

Het idee ontstond twee jaar geleden. Tijdens de inschrijfochtend voor de 24 Uur van Zijtaart kregen de deelnemers, in ruil voor punten, de opdracht mee te werken aan het langste lint van bierdopjes. Helaas gooide corona roet in het eten en kon de 24 Uur niet doorgaan. Men heeft nog getracht om het evenement te verzetten naar dit weekend door een volle agenda van deelnemende teams bleek een zomerquiz helaas geen optie. Òmdat veel mensen wel enthousiast waren over deze recordpoging en verschillende teams in coronatijd weken achter elkaar al gaatjes in dopjes geslagen hadden en deze aan een draad gerijgd hadden, heeft de organisatie wel besloten om de recordpoging door te laten gaan. De afgelopen maanden was de recordpoging het gesprek van de dag in Zijtaart. Iedereen spaarde en werkte mee om deze recordpoging te laten slagen

Door de kloosterhal

Officieel volgens de richtijnen van het Guinnesbook opgemeten door notaris Bram van den Boogaart van SVN Notarissen. Hij liep met aan zijn zijde 2 getuigen achter een rolmeter door straten en pleinen van het dorp en volgde het lange veelkleurige lint van aaneengeregen bierdopjes en andere kroonkurken. Hij baande zich zelfs een weg door de hal van het klooster naar de binnenplaats om de cirkels op te meten.

Vroeg aan de slag

Het was voor iedereen een lust voor het oog om te zien hoe keurig het lint in rijen door het dorp slingerde. Daarvoor was de organisatie onder leiding van Twan van de Meerakker al vroeg present om de linten van de teams in ontvangst te nemen en neer te leggen. Team Happy Together leverde de grootste bijdrage af. 3,9 kilometer. Maar elke meter telde mee voor het record en het daaraan verbonden goede doel Duchenne.

2022 07 04 Zijtaart heeft wereldrecord kroonkurken rijgen in handen

Opbrengst voor stichting Duchenne

Een groot applaus steeg kort na 15.00 uur op het Dorpsplein nadat Louis van de Bilt namens notaris Van den Boogaart de uitslag bekendmaakte. Het lint van 10 kilometer en 932,5 meter leverde in totaal 2 miljoen 427 duizend en 15 bierdopjes op. Niet onbelangrijk, want het gewicht aan oud ijzer moet geld in het laatje brengen voor de Duchennestichting voor onderzoek naar een medicijn tegen deze spierziekte.
 

Bierdopjesverzameling

2022 07 04 Unieke bierdopjesverzameling van Daan van Zutphen uit ZijtaartOpvallend was het kraampje wat stond op het parkeerterrein aan de Pastoor Clercxstraat. Achter dit kraampje stond Daan van Zutphen. Vanaf 2018 is deze jongeman bezig met het verzamelen van bierdopjes uit de hele wereld. Tot aan vandaag had hij al 2050 verschillende dopjes van bierflesjes of frisdrankflesjes. Heeft u thuis nog dopjes liggen of gaat u binnenkort op vakantie? Denk dan aan Daan. Hij wil graag zijn verzameling uitbreiden. U kunt deze afgeven of in de brievenbus doen van: Daan van Zutphen, Keslaerstraat 46, Zijtaart.

Bron: Omroep Meierij, 24 uur van Zijtaart en redactie Zijtaart.nl  juli 2022 

 

logo zijtaart.nl