Vuurwerkverkoper Van Boxmeer blijft enthousiast

Vuurwerkverkoper Van Boxmeer blijft enthousiast

Hij is een relatief kleine verkoper, vuurwerkhandelaar Geert van Boxmeer in Zijtaart, van huis uit hovenier. Voor de tiende keer verkoopt hij het weer, met familie. Hoe speelt hij zich in de kijker? ,,Ga je normaal met vuurwerk om, dan is er geen enkel probleem.” De allerduurste pakketten die Geert en zijn medewerkers aan de man brengen? ,,Twee dozen van Savage! Heel mooi, breed uitwaaierend siervuurwerk. Vierhonderd shots binnen twee minuten. Kosten? 550 euro voor twee dozen.”

Maar het kan ook goedkoop, een mooi sierpotje heb je voor 10 euro, zegt Geert. ,,En wie toch wil blijven knallen, kan carbid kopen.” Wat het meest in trek is? Dochter en verkoper Amber haalt de statistieken tot nu toe erbij. ,,Een mooi Duits vuurwerksetje van drie halen, twee betalen.”

De verkopers bevolken de loods die normaal gesproken dienst doet als opslagruimte voor het bedrijf van Van Boxmeer Hoveniers. Maar drie dagen in het jaar is de ruimte omgetoverd tot walhalla voor iedereen die verzot is op vuurwerk en klappers wil inslaan voor een spetterende jaarwisseling.

Familieleden

,,De hoveniers hebben vakantie, in onze tijdelijke vuurwerkwinkel zijn nu allemaal familieleden actief”, vertelt oprichter en mede-kartrekker Geert van Boxmeer met gepaste trots. In 2011 zette de Zijtaartse ondernemer, die zijn hoveniersbedrijf inmiddels aan zijn zoon Jorrit overdeed, de eerste voorbereidingen in gang om zelf vuurwerk te gaan verkopen. ,,Als hovenier kwam ik regelmatig op tuinbeurzen, waar ik de gewoonte heb alle stands af te gaan, en zo kwam ik ook in aanraking met vuurwerkhandelaren. Want bij tuincentra is het vrij normaal dat ze ook vuurwerk verkopen.” En het leek hem ook wel wat, zeker omdat hij vuurwerk een mooi spektakel vindt en het ook elk jaar zelf koopt. ,,Al ken ik niet veel hoveniers die het aan de man brengen. Maar drie dagen per jaar mag je er als ondernemer tijdelijk iets bij verkopen. Na veel geduld, omdat je aan veel regels moet voldoen, kon ik dan eindelijk beginnen.” En elk jaar liep het beter, alleen door de coronaperiode lag de handel tijdelijk stil. Inmiddels heeft Geert een flink deel van zijn familieleden aangestoken met het vuurwerkverkoopvirus. Dochter Amber is de spin in het web. ,,We doen dat tegenwoordig onder de naam en website Vuurwerk-Veghel.nl. Dat is een makkelijke naam, en Veghel is bekend en ligt vlakbij. Op de site kunnen mensen al vroeg in het najaar bestellingen doorgeven. Al is bestellen vooraf niet per se nodig”, vertelt Amber.

Hoe lukt het de Zijtaartse onderneming op te boksen tegen de grotere vuurwerkverkopers? ,,Wij hebben prima bereikbaarheid en parkeerruimte, en we maken serieus werk van onze voorraad. Waar je bij anderen soms mispakt op een artikel, daar hebben wij het nog heel vaak in het magazijn. En we zetten in op service”, wijst Geert naar een grote tafel met koffie, chocolademelk en zelfs soep die klanten kunnen pakken.

Goede naamsbekendheid

,,Maar we gaan ook voor een goed advies, ook op het gebied van veilig omgaan met vuurwerk. Maar we moeten wel steeds aan onze bekendheid werken, dat is heel belangrijk. Toch komen mensen al wel van steeds verder weg, tot uit Limburg toe.” Als iedereen conform de regels netjes omspringt met vuurwerk, dan is er niets aan de hand, zegt Geert. ,,Dan hoeft er nooit een verbod te komen”, gaat hij in op de jaarlijks terugkerende discussie.  

Hij vindt het wel jammer dat hij steeds minder soorten mag verkopen, al staat veiligheid bij hem ook op een. De schappen liggen vooral vol met siervuurwerk, met bijvoorbeeld klinkende namen zoals Diamond Rain, Dragon Attack en German Power, ‘brute cakes van Duitse topkwaliteit’.,,Vroeger hadden we ook zogeheten babypijltjes in de verkoop, maar dat mag niet meer. Die zijn niet gevaarlijk maar wel als mensen ze ergens op gaan richten. Maar dat is met alles natuurlijk. Mijn stelling is dat je ook geen auto’s gaat verbieden omdat ze kunnen botsen. En ondertussen mag er in België wel van alles. Wat je ziet is dat mensen het zware knalvuurwerk dan daar gaan halen en het hier afsteken.”

Omdat er steeds minder mag, ziet ook Geert dat het aantal verkopers in Nederland af blijft nemen. ,,Maar voor ons zorgt dat juist weer voor meer toeloop. Wij gaan graag door.”

Bron: © Vuurwerkverkoop Van Boxmeer  29 december 2023

logo zijtaart.nl