Voortgang en planning aanleg glasvezel in Zijtaart

Voortgang en planning aanleg glasvezel in Zijtaart

DELTA Fiber Netwerk legt overal in Nederland glasvezel aan. In de stad, de dorpen, het buitengebied en op bedrijventerreinen. Stap voor stap sluiten wij woningen en bedrijven aan op glasvezel, vanaf het centrale verdeelpunt, tot aan jouw woning. Inmiddels is de aannemer ook al weer een tijdje bezig met de aanleg van het glasvezelnetwerk In Meierijstad en Boxtel kleine kernen.

Hoe staat het met de planning?

Onder kun je zien dat de aanleg van glasvezel in stappen gedaan wordt. Zijtaart zit in de stap woningschouw (stap 2). De aannemer komt kijken waar de aansluiting in jouw huis moet komen. Tegelijkertijd wordt in Zijtaart (op de Bresser bij VOW) een bovengronds verdeelpunt geplaatst (stap 3).

Daarna kunnen de graafwerkzaamheden beginnen. Onderstaand de actuele planning van de werkzaamheden:

2021 11 29 Planning aanleg glasvezel in Zijtaart

De aanleg van glasvezel gaat in 7 stappen, deze worden hieronder uitgelegd. Voor een video over de aanleg in stappen klik hier.

Stap 1. Planning & voorbereiding

Misschien merk je er nog niets van, maar achter de schermen is de aannemer druk bezig met de voorbereidingen voor de aanleg. Zij maken een technisch ontwerp en gaan in gesprek met vergunningverleners, zoals gemeenten en waterschap. Gemiddeld duurt de voorbereiding tussen de 6 en 9 maanden.

Stap 2. De aannemer komt langs

De aannemer komt bij jou langs om te kijken waar de aansluiting in huis komt. De woningschouw in een aanleggebied neemt soms een paar maanden in beslag, dus het kan even duren voor de aannemer bij je op de stoep staat.

Stap 3. Plaatsen bovengronds verdeelpunt 

Het bovengronds verdeelpunt is een belangrijk onderdeel van het glasvezelnetwerk waar alle glasvezels van de woningen in jouw buurt samenkomen. Het bovengronds verdeelpunt, ook wel POP (Point Of Presence) genoemd, ziet eruit als een grote straatkast en verdeelt het glasvezelsignaal naar de woningen. Vanuit het verdeelpunt krijgt jouw woning een unieke glasvezelverbinding.

Stap 4. Aanleg in jouw straat

De graafploeg graaft een sleuf in de berm of onder de stoep. Daarin komen de kabels te liggen. Wanneer we onder bomen of spoorlijnen door moeten of een weg kruisen, dan wordt er geboord.  Voordat de aannemer start met graven bij jouw in de buurt, ontvang je een brief met meer informatie. Jouw woning blijft bereikbaar.

Stap 5. Van de straat naar jouw woning

Vanaf de straat wordt de kabel vervolgens tot de voorgevel van jouw woning aangelegd. Meestal graaft de aannemer door de tuin. Soms wordt de kabel onder de grond naar de woning geschoten. Je hoeft hiervoor niet thuis te zijn. Jouw tuin wordt netjes achtergelaten.

Stap 6. De aannemer komt weer langs

De aannemer laat weten wanneer de monteur langskomt om de glasvezelaansluiting te plaatsen. Er wordt een klein gaatje in de gevel geboord. Daar gaat de kabel doorheen. In de woning sluit de monteur vervolgens het ‘glasvezelkastje’ aan op de afgesproken plek.

Stap 7. Hoera, je hebt een glasvezelaansluiting!

Heeft de aannemer de aansluiting in huis geplaatst, dan zit ons werk erop. Heb je een abonnement afgesloten? Dan ontvang je het installatiepakket van jouw telecomaanbieder. Na enkele weken maak je gebruik van internet, tv en bellen via glasvezel.

Bron: Nieuwsbrief en website Delta Fiber Netwerk 27 november 2021

logo zijtaart.nl