Vliegoefeningen luchtmacht vanaf 23 januari

Vliegoefeningen luchtmacht vanaf 23 januari

Het personeel van Air Combat Command van de Koninklijke Luchtmacht gaat vanaf 23 januari 2023 oefenen met het vliegen bij duisternis. In de weken 4, 6, 7 en 9 vliegt men van maandag tot en met donderdag tot uiterlijk 22.30 uur. Op vrijdag vinden de vluchten alleen overdag plaats.

Nachtzichtapparatuur

De vlieger heeft speciaal voor het vliegen bij duisternis de beschikking over sensoren en geavanceerde nachtzichtapparatuur, de zogenaamde Night Vision Goggles (NVG). Daar waar de NVG voor de F-16 nog apart op de helm gemonteerd moet worden is deze nu volledig geïntegreerd in de F-35 helm. De beelden worden in dit geval geprojecteerd op het vizier in de helm. De vlieger kan met de NVG alles in en rondom het vliegtuig zien, maar ook op de grond.

Oefengebied

Het vliegen vindt veelal plaats boven zee. Het is echter ook belangrijk om tijdens duisternis boven land te vliegen. Hiervoor gebruikt men voornamelijk de militaire vlieggebieden boven Friesland, Drenthe, Overijssel en Brabant. Luchtgevechtsleiders vanaf AOCS Nieuw Milligen ondersteunen de vliegers tijdens deze vluchten.

Baanrenovatie

Vanwege renovatiewerkzaamheden aan de start- en landingsbanen op vliegbasis Leeuwarden beperkt het avondvliegen zich op die locatie alleen tot week 4. Gedurende de renovatie, die van woensdag 1 februari tot en met vrijdag 25 augustus 2023 gepland staat, vinden er geen geplande vliegoperaties plaats. Incidenteel wordt er wel tot april 2023 vanaf de korte baan gevlogen.

Informatie

De bemanningen van transportvliegtuigen en helikopters van de Koninklijke Luchtmacht trainen overigens het gehele jaar door in de avonduren. Wilt u meer weten over deze en andere vliegbewegingen? Kijk dan hier op de website van defensie.

Bron: © Gemeente Meierijstad 19 januari 2023

logo zijtaart.nl