Vliegbasis Volkel weer van start met avond vliegoefeningen

Vliegbasis Volkel weer van start met avond vliegoefeningen

De vliegers van vliegbasis Volkel zetten eind 2021 in samenwerking met vliegbasis Leeuwarden hun avondvliegoefeningen voort. Het avondvliegprogramma begint volgende week.

Oefenen bij duisternis is noodzakelijk om vliegers optimaal voor te bereiden op hun taak, zowel in Nederland als in uitzendgebieden wereldwijd. De vroeg invallende duisternis in de wintermaanden maakt het mogelijk een dergelijk oefenprogramma uit te voeren. Daadwerkelijke inzet van Nederlandse jachtvliegtuigen vindt vaak plaats bij duisternis. Bij duisternis vliegen jachtvliegers met nachtzichtapparatuur, zogenaamde Night Vision Goggles. De vlieger ziet door deze helderheidsversterkers alles in groentinten en zijn zicht is beperkt, vergelijkbaar met het kijken door twee kokers. Het trainen hiermee is pas zinvol wanneer de duisternis volledig is ingetreden. De uitvoering van een missie vergt, zeker bij duisternis, specifieke training en ervaring. Dit geldt temeer voor complexe missies met meerdere vliegtuigen en dreiging vanaf de grond en/of in de lucht. Door intensieve trainingen worden de vaardigheden van vliegers op peil gehouden die het verschil maken in de huidige en toekomstige missies.

Programma

Het avondvliegprogramma vindt plaats in

week 44 (1 t/m 4 november)
week 45 (8 t/m 11 november)
week 46 (15 t/m 18 november)
week 47 (22 t/m 25 november)
week 48 (29 november t/m 2 december)
week 49 (6 t/m 9 december)
week 50 (13 t/m 16 december)

Er wordt in principe gevlogen van maandag tot en met donderdag tot uiterlijk 23.00 uur. Op vrijdag wordt er alleen overdag gevlogen. Vanwege operationele redenen of door onvoorziene omstandigheden kan van bovenstaand vliegprogramma worden afgeweken.

Bron: Stadskrant Veghel 26 oktober 2021

logo zijtaart.nl