Verwarrend voor menigeen: op Foodpark Veghel weinig bedrijven die aan voeding te linken zijn

Verwarrend voor menigeen: op Foodpark Veghel weinig bedrijven die aan voeding te linken zijn

Waar blijft de food op Foodpark, kun je je afvragen nu opnieuw een grote logistieke reus neerstrijkt op het bedrijventerrein in Veghel. Ook dit keer niet voor voeding, maar voor medicijnen. Was dit terrein niet bedoeld voor bedrijven in de voedingsindustrie? 

De kavels van bedrijventerrein Foodpark gingen in 2017 als zoete broodjes over de toonbank. Nadat de Raad van State de laatste bezwaren had weggenomen was het BAS Trucks die als eerste zijn vrachtwagens plantte op het nieuwe bedrijventerrein aan de voet van Zijtaart. Dat schepte toen al verwarring bij menigeen, want was dit bedrijventerrein niet aangelegd met het doel bedrijven uit de voedingssector te faciliteren en aan te trekken? Vandaar de naam Foodpark.

Niet lang daarna zette biologische groothandel Udea een duurzame blikvanger met veel glas neer op 5,6 hectare dit Foodpark, en daarmee leek de komst van food verzekerd. Toch zijn Udea en een distributiecentrum van FrieslandCampina nog altijd de enige die direct aan voeding te linken zijn op het Foodpark. Verder is er vooral veel logistiek. BAS Trucks is er meermalen uitgebreid, Next Level (van vloerenbedrijf Van Berlo) heeft er een distributiecentrum voor verhuur, en straks komen Alliance Healthcare en Allogo met hun opslag en distributie van medicijnen. Die gaan samen 13 hectare op een nieuwe fase van het bedrijventerrein innemen.

Foodpark als toplocatie voor vernieuwingen in food en feed

Het bestemmingsplan uit 2016 spreekt wel van een gemengd regionaal bedrijventerrein, maar noemt nadrukkelijk food en feed als pijlers. ‘Het te ontwikkelen Foodpark moet binnen de regio Noordoost-Brabant één van de toplocaties worden waar vernieuwingen op het gebied van ‘food en feed’ zich gaan concentreren’, staat er te lezen.  

,,In die tijd wilde de gemeente Veghel zich nadrukkelijk profileren op het gebied van food en feed", weet Jos van Asten, programma- en projectmanager in het Veghelse bedrijfsleven en destijds verbonden aan de Stichting Food en Feed. ,,Het was de bedoeling dat Foodpark bedrijven aantrekt met toegevoegde waarde in food, maar dat moet je denk ik breder zien. Food is nog altijd belangrijk in Veghel, met bedrijven als Jumbo, Mars, Sligro, FrieslandCampina, noem maar op. De logistiek werkt vaak voor foodbedrijven, en je hebt ook steeds meer technologische bedrijven in bijvoorbeeld data en ict die voor de voedingsindustrie werken. Of je dat dan in hokjes moet stoppen, dat weet ik niet. Je moet Foodpark zien in de totale context van Meierijstad.” 

Wat zijn de afspraken?

Zijn er afspraken rond de verhouding food en niet-food bedrijven of het bedrijventerrein? ,,Nee, er is geen harde verhouding voorgeschreven", stelt de gemeente Meierijstad in een reactie. ,,Het bedrijventerrein is bestemd voor bedrijven uit de gemeente die behoefte hebben aan uitbreidingsruimte, foodgerelateerd of niet-foodgerelateerd, of voor bedrijven afkomstig van buiten de gemeente. Die bedrijven dienen dan wel foodgerelateerd te zijn.”

Schuifruimte

Bij de vestiging van farmaceutische distributeur Alloga gaat het om een verhuizing binnen Veghel. En Alliance Healthcare uit Den Bosch had een deel van het hoofdkantoor ook al in Veghel op de Amert zitten. ,,Er is grote behoefte grote kavels, vooral voor de eigen bedrijven uit Meierijstad", weet Jos van Asten. ,,In Schijndel, Erp en Sint-Oedenrode bijvoorbeeld is nauwelijks ruimte voor bedrijven. Daar loopt momenteel een onderzoek naar. Om bedrijven met grote plannen te faciliteren is schuifruimte nodig. Foodpark biedt dan een oplossing, daar kunnen grote kavels vergeven worden. Daardoor komt elders in de gemeente weer ruimte vrij voor nieuwe bedrijvigheid. En ja, ook dat kunnen bedrijven in de voedingsindustrie zijn.”

Bron: Brabants Dagblad 4 februari 2021

 

logo zijtaart.nl