Verhaal van het kanaal - Rene Bastiaanse bij Omroep Meierij

Verhaal van het kanaal - Rene Bastiaanse bij Omroep Meierij

René Bastiaanse, bekend van het tv-programma De Wandeling, komt terug op televisie, maar nu bij Omroep Meierij. Vanaf maandag 11 juli is René Bastiaanse een week lang dagelijks te zien bij Omroep Meierij, waar hij het verhaal van 200 jaar Zuid-Willemsvaart vertelt.
 
Met ‘De Waterproeverij’ van schipper Martijn Dickerscheid vaart René samen met zijn vaste cameraman Leon van Den Bosch naar Veghel. Onderweg vertelt René Bastiaanse, die jarenlang directeur was van het Brabants Historische Informatie Centrum, waarom Koning Willem 1 twee eeuwen geleden besloot om dat kanaal te graven. En hij prijst de visie van de bestuurders van toen, zoals destijds burgemeester Van Roy van Veghel, om een zijtak aan te leggen naar het centrum van Veghel, “want anders was alle welvaart aan Veghel voorbij gegaan”, zo zegt Bastiaanse.
 
Trekschuit
Tussen de sluis bij Schijndel en Veghel demonstreert Bastiaanse hoe vroeger de trekschuit functioneerde, maar schipper Martijn moet hem daarbij wel een klein beetje helpen.
Bastiaanse, die jarenlang met zijn programma De Wandeling één van de meest populaire tv-programma’s voor Omroep Brabant maakte, wordt overigens nog steeds herkend als zodanig, zo bleek vorige week toen de opnames voor de serie begonnen.
 
Omroep Meierij zendt het programma ‘Rene Bastiaanse en het Verhaal van het Kanaal’ uit van maandag 11 t/m vrijdag 15 juli, elk uur na het programma RondOM de uur-opener van Omroep Meierij.
 
Bron: © Omroep Meierij 5 juli 2022
logo zijtaart.nl