‘Verdi’ naam van nieuwe scholenkoepel: fusie Skipov en SKOSO gaat door

‘Verdi’ naam van nieuwe scholenkoepel: fusie Skipov en SKOSO gaat door

De scholenkoepels Skipov uit Veghel en SKOSO uit Sint-Oedenrode, die op 1 januari definitief zullen fuseren, gaan straks verder onder de nieuwe naam ‘Verdi’.

Skipov en SKOSO hebben scholen voor primair onderwijs onder hun hoede in de gemeente Meierijstad. Skipov telt in totaal dertien scholen, met ruim 2200 leerlingen, in Veghel, Mariaheide, Erp, Boerdonk, Zijtaart, Keldonk en Eerde. Aan Skipov is daarnaast SPV verbonden met twaalf peuterspeelzalen. SKOSO heeft zeven scholen, met ruim 1250 leerlingen, in Sint-Oedenrode, Olland, Boskant en Nijnsel. 

Het bestuurskantoor van Verdi zal, in elk geval tot eind 2023, worden gevestigd in het huidige kantoor van Skipov aan het Stadhuisplein in Veghel. Paul Meessen, de directeur-bestuurder van SKOSO, wordt de nieuwe bestuurder van de nieuwe organisatie. Bestuursvoorzitter Berry Tomas van Skipov gaat op 31 december zijn actieve onderwijsloopbaan beëindigen.

Verbonden in diversiteit

De naam Verdi is een samensmelting van ‘Verbonden in diversiteit’. De nieuwe organisatie heeft immers een breed palet van twintig scholen die ‘een sterke verbinding hebben en elkaar daardoor versterken. De leerlingen zijn verbonden met elkaar in al hun diversiteit in talenten en achtergronden’. 

In meerdere talen staat Verdi voor ‘Groen’, wat volgens beide schoolbesturen verwijst naar de start van nieuw leven en naar duurzaamheid, een belangrijke pijler voor de nieuwe organisatie.

Sinds Veghel en Sint-Oedenrode zijn opgegaan in de gemeente Meierijstad, komen Skipov en SKOSO elkaar steeds vaker tegen op allerlei terreinen: in het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs (30.06), in gemeentelijk overleg en bij de ontwikkeling van onderwijskundige projecten. In het afgelopen jaar hebben de bestuurders van Skipov en SKOSO daarom de mogelijkheden van een besturenfusie onderzocht. De resultaten van dat onderzoek hebben geleid tot de conclusie dat beide organisaties elkaar willen versterken: ‘Bij de ontwikkeling en innovatie van het onderwijs, de versterking van de professionele cultuur en het werkgeverschap en de vermindering van de financiële kwetsbaarheid’.

Schijndel doet niet mee

De scholenstichting in Schijndel, ook gevestigd in de fusiegemeente Meierijstad, doet niet mee. Dat werd eerder al duidelijk.  ,,Wij zijn voor een goede duurzame samenwerking, maar zien niet de noodzaak tot een fusie. We werken in het onderwijsveld al met heel veel partijen samen”, reageerde destijds Annemieke Pepping, bestuurder bij Skopos.

Bron: Brabants Dagblad 23 juli 2021

logo zijtaart.nl