Verbod op verbranden van snoeihout aanstaande in Meierijstad

Verbod op verbranden van snoeihout aanstaande in Meierijstad

Een slecht plan. Dat vindt Geert Hermans van de Schijndelse wijngaard Winery & Herbs van het voornemen van Meierijstad om het stoken van snoeihout voortaan het hele jaar door te verbieden. Hermans is niet de enige. ,,Ons hout krijgen ze niet.”

Twee maanden per jaar mogen de burgers en agrariërs het snoeihout nog opstoken in het buitengebied van Meierijstad. In maart en november krijgen zij ontheffing van het gemeentebestuur. Na deze maand stopt het college van B en W met het verlenen van ontheffingen om zo de luchtvervuiling tegen te gaan. De komende maanden wil Meierijstad in gesprek met de betrokkenen over milieuvriendelijke alternatieven. Een van die mogelijke alternatieven is het versnipperen van snoeihout. 

,,Een slecht plan”, begint Geert Hermans, eigenaar van wijngaard Winery & Herbs in Schijndel. Hij maakte al bezwaar tegen het voornemen van de gemeente. ,,Het ophalen van hout kost een hoop diesel. Het versnipperen van hout kost ook een hoop diesel. Wat schiet je dan ermee op?”, vraag Hermans zich hardop af. Hij heeft meer bezwaren. ,,Ons hout krijgen ze niet. Het snoeiafval stook ik bewust op om potentiële schimmels te vernietigen. Versnipperen van dat afval heeft geen zin, want dan ben ik die ziektes niet kwijt.” 

Daar komt bij dat de as van het afval hem mineralen oplevert. ,,Zo heb ik mijn eigen kringlooplandbouw. Als ik die mineralen niet heb, moet ik kunstmest kopen. Dat is tegenwoordig hartstikke duur.” Een alternatieve manier zou kunnen zijn het ter plekke versnipperen van snoeihout. Hermans: ,,Maar wie betaalt dat dan?” 

‘Het wordt een takkenbende’

De Schijndelaar is lang niet de enige die tegen het permanente stookverbod is. ,,Met dat stookverbod wordt het een takkenbende in Meierijstad”, zegt Gerard van Zuthpen, voorzitter van de ZLTO-afdeling de Meierij. Van Zutphen vindt het maar raar dat Meierijstad een stookverbod afkondigt zonder overleg. ,,Ja, nu gaan ze met ons overleggen over mogelijke alternatieven. Maar als die er nou niet zijn?”

Bij de gemeente kijken ze op van die kritiek. ,,De ZLTO is al enige tijd op de hoogte van het feit dat we alternatieven willen onderzoeken”, laat een woordvoerder weten. Wat het mogelijke alternatief wordt, moet de komende maanden duidelijk worden. Na overleg met betrokkenen. ,,Een denkrichting is bijvoorbeeld een breng- en ophaalservice van snoeiafval.” 

Eerder vroeg Meierijstad inwoners al om verantwoord te stoken bij het gebruik van een open haard, houtkachel of vuurkorf en om niet te stoken bij een Stookalert.

Bron: © Brabants Dagblad 26 maart 2022

Nieuws of tips?
E-mail ons
Activiteit of Evenement gepland?
Geef het aan ons door
Onjuiste gegevens?
Geef hier wijzigingen door
logo zijtaart.nl