Veghelse ZLTO-leider: Meierijstad, geef wat meer gas

Heel veel boeren in Meierijstad staan voor ingrijpende keuzes. Dat geldt ook voor Gerard van Zutphen, voorzitter van de ZLTO in Veghel. ,,Meierijstad, toon eens ballen en hak knopen door.” Gerard van Zutphen draait er niet omheen. ,,Meierijstad moet eens wat meer gas geven", zegt de voorzitter van de afdeling Veghel van de Zuid-Nederlandse Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO). ,,Bij de gemeente liggen heel veel aanvragen van veehouders voor nieuwe initiatieven, zoals recreatie, horeca, in de zorg of biologisch boeren. Maar het duurt allemaal véél te lang. Ik zou tegen Meierijstad willen zeggen: toon eens ballen en hak knopen door.”

Strengere milieu-eisen

De voorman uit Keldonk staat model voor de ruim vijfhonderd veehouders in de gemeente Meierijstad, die met veel strengere milieu-eisen van de provincie te kampen hebben. Heel veel boeren willen hun bedrijf grondig aanpassen óf stoppen. Vóór 1 januari 2020 moet er al een traject zijn afgerond voor een nieuwe omgevingsvergunning. En vóór 2022 moeten alle veehouderijen aan de nieuwe, veel strengere eisen voldoen.
Van Zutphen: ,,De politiek wil alleen maar minder dieren, minder staartjes. Maar diezelfde politiek werkt nauwelijks mee met ons. Er is niet eens een goede sloopregeling voor stallen.”

Dat boeren in een onzekere wereld verkeren, bleek maandagavond nog eens bij een bijeenkomst van de ZLTO in Zijtaart. Daar ging het onder meer over het provinciaal beleid voor veehouderijen. Veehouders hopen op een nieuw provinciebestuur dat milder voor hen is dan het vorige. En zij wachten in spanning de juridische stappen van de ZLTO tegen het strenge milieupakket af. 

Leegstand

Dat geldt ook voor de 49-jarige Gerard van Zutphen persoonlijk. Net als een groot aantal collega's in Meierijstad kampt hij met leegstand. Nergens anders in Brabant zijn zoveel leegstaande veestallen als in Meierijstad; nu ruim 200.000 vierkante meter en in 2030 loopt dat volgens schattingen op tot zo'n 500.000 vierkante meter. ,,Ook ik ga in gesprek met de gemeente over wat ik in de toekomst wil met mijn stallen", zegt Van Zutphen. Van de vier stallen staan er twee leeg. ,,Mijn vrouw en ik hebben mooie plannen, nu nog kijken of we groen licht krijgen.”

Konijnen

Lange tijd had Van Zutphen in Keldonk een konijnenhouderij, nu heeft hij alleen nog honderd kalveren. ,,Zo'n tien jaar terug zat ik in tweestrijd. Ik moest flink investeren, maar de tijd was niet goed. Precies in die periode kreeg ik een aanbod van mengvoederbedrijf HAVENS, dat ik haast niet kón weigeren.” Sindsdien werkt de boerenzoon vier dagen in de week als adviseur dierenvoeder bij HAVENS. Een dag in de week houdt hij over voor zijn jongvee. ,,Dit is een van de beste beslissingen in mijn leven geweest.”

Fusie ZLTO

Van Zutphen wil zich ook in de komende jaren bij de ZLTO blijven inzetten voor zijn collega’s. Een fusie van de afdelingen Veghel, Schijndel en Dommelland (waar Sint-Oedenrode onder valt) is nabij. ,,De leden van Schijndel gingen al unaniem akkoord", weet Van Zutphen. ,,Veghel en Dommelland volgen binnenkort ook heel waarschijnlijk, ik verwacht geen tegenstand.” 

De fusie heeft alles te maken met de komst van Meierijstad. ,,We willen graag met één mond praten met de gemeente.” De gefuseerde afdeling gaat straks De Meierij heten. Van Zutphen: ,,Het woord ‘stad’ laten wij weg, wij zijn niet van dat hooghartige.”

Bron: Brabants Dagblad 3 april 2019