Tweede roman Judith Maassen over de dood van een dansmarieke in Zijtaart

Tweede roman Judith Maassen over de dood van een dansmarieke in Zijtaart

Aan de rand van het dorp Zijtaart wordt het levenloze lichaam van Nannie, een dansmarieke, gevonden. In dezelfde week verhuist een stads gezin naar het nieuwbouwproject in het dorp. Rifka Marsman, de dertienjarige dochter van het importgezin, moet haar plek zien te vinden binnen een gemeenschap die in shock verkeert. In de korte tijd tussen carnaval en kermis trekt Nannies geest haar naar een volwassener gebied, waar ze zonder die lokroep nooit zou zijn gekomen. 'Niet van hier' is een helder geschreven psychologische roman. Vernuftig verteld vanuit de perspectieven van Rifka, de einzelgänger Heleen en een naamloze dakdekker, die het geheel van bovenaf beschouwt.

Het is de nieuwe roman van Judith Maassen, die er weinig aan doet om te verhullen dat het verhaal op Zijtaart geïnspireerd is, het dorpje waar ze opgroeide. Dat blijkt uit veel bestaande namen in het boek zoals feestzaal De Reiger, de Pastoor Clercxstraat (waar op nummer 69 God woont), het nabijgelegen ‘dorp V’ met gemeentehuis (Veghel) en lokale namen als Van Zondveld, Van de Tillaart en Van de Biezendijk.

Judith Maassen is de oudere zus van cabaretier Theo Maassen en tevens zijn impresario. Ze werden geboren in Oegstgeest, maar verhuisden met hun ouders op jonge leeftijd naar Zijtaart. Hier waren de Maassens buitenbeentjes, want ze waren niet katholiek en ook nog eens van boven de rivieren. Net als de hoofdpersoon in het boek hadden ze in het dorpje niet direct ‘d'n aord’.

Ben je benieuwd en wil je het boek bestellen (E-book of paper back) kijk dan hier.

Bron: © redactie Zijtaart.nl  1 december 2022

logo zijtaart.nl