Toch JAZ-dagen in Zijtaart: ‘Dat is de kracht van een klein dorp’

Toch JAZ-dagen in Zijtaart: ‘Dat is de kracht van een klein dorp’

Op het ponyterrein én bij voetbalclub VOW komen deze dagen zo'n 150 kinderen samen voor de Jeugd Activiteiten Zijtaart, dat met de nodige aanpassingen toch kon doorgaan. 

Dat de Jeugd Activiteiten Zijtaart (JAZ 2020) dit jaar anders dan anders zijn, blijkt direct bij het betreden van het terrein. Alleen vooraf aangemelde vrijwilligers, die een gezondheidscheck moeten invullen, en kinderen worden toegelaten. Normaal gesproken hoeft dat uiteraard niet. Dan is het evenement een samenkomst van zo'n 150 kinderen uit Zijtaart die drie dagen lang de meest gevarieerde spelletjes spelen, hutten bouwen en schilderen. Ze hollen, springen en klauteren allemaal over elkaar heen en op het terrein is sprake van een gezellige chaos.

Wat mocht nog wel?

Maar toen het coronavirus in Nederland opdook, en Anouk Welte, Stan van Hoof en hun collega's in een persconferentie van Rutte hoorde dat er tot 1 september geen evenementen als JAZ gehouden mocht worden, was dat, ondanks dat veel vergelijkbare evenementen in de regio werden afgelast, voor de bevlogen vrijwilligers geen reden de handdoek in de ring te gooien. 

,,We draaiden het om, wilden graag kijken naar wat nog wél mocht’’, zegt Welte op het terrein aan de Leinserondweg, waar grote luchtkussens staan en waarop flink gebuikschuift wordt. ,,We stelden een uitgebreid plan op voor een soort sportdag, want dat mocht nog wel. Dat legden we voor aan de gemeente, waarna we goedkeuring kregen voor deze aangepaste variant.’’

Kinderen verdeeld in kleinere groepen

En aangepast is de JAZ 2020. Nu duurt het evenement twee dagen, en zijn er met het ponyterrein en voetbalclub VOW twee locaties, zodat er minder kinderen dicht op elkaar staan. Ook zijn ze onderverdeeld in kleinere groepjes met alleen leeftijdsgenootjes, met wie ze ook al op school in de klas zitten. Daardoor is de bubbel klein. 

Anders dan voorgaande jaren is er dit jaar ook geen thema of verhaal. Er worden geen hutten gebouwd en er wordt niet geschilderd. Het is wat kleiner allemaal. Wel wast iedereen vaak de handen en houden de vrijwilligers onderling ruim voldoende afstand.

Dat JAZ over twee locaties is verspreid, betekent voor de vrijwilligers dat ze elkaar gedurende deze twee dagen minder zien. ,,En dat is jammer, want juist dat groepsgevoel is heel leuk’’, merkt Van Hoof op. 

Organisatie heeft voorbeeldfunctie

,,We hebben ook wel een voorbeeldfunctie. We kunnen niet als organisatie gezellig dicht bij elkaar zitten en er een feestje van maken zoals normaal. Maar we zijn allang blij dat we iets voor de kinderen kunnen doen, dat we ze met al onze vrijwilligers en sponsors toch iets leuks kunnen bieden, ondanks alle corona-ellende, die hier in het dorp groot was. Dat is de kracht van een klein dorp als Zijtaart’’, zegt Welte.

Ondanks de vele aanpassingen is er gelukkig toch ook veel hetzelfde. De kinderen lachen en spelen net zo veel als altijd. ,,En ik vind het eigenlijk nog wel leuk ook dat we nu met kleinere groepjes zijn en alleen met kinderen die je al kent’’, zegt Yenthe Egelmeers (10). ,,Al hoop ik wel dat we volgend jaar weer hutten kunnen bouwen, dat mis ik echt!’’

Bron: Brabants Dagblad 20 augustus 2020

logo zijtaart.nl