Theezakjes en koffiepads mogen voortaan bij het groen afval

Theezakjes en koffiepads mogen voortaan bij het groen afval

Waar laat je een gebruikt theezakje of een koffiepad? Het was in 2022 één van de meest gestelde vragen op de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal. 

Op deze vraag is sinds 1 januari 2023 het antwoord: bij het gft-afval. Het scheiden van koffiepads en theezakjes via het gft-afval levert jaarlijks zo’n 88 miljoen kilo extra compost op.

Het nieuwe weggooiadvies is het resultaat van een initiatief vanuit de branchevereniging Koffie & Thee Nederland, bedrijven uit de koffie- en theesector de Rijksoverheid en de Vereniging Afvalbedrijven. In 2020 besloten zij gezamenlijk te bekijken hoe koffiepads en theezakjes kunnen worden verwerkt in het gft-afval. Koffiedik en theeblaadjes zijn goed te composteren, maar over de gebruikte materialen in de theezakjes en pads bestond voor  veel onduidelijkheid. Daardoor was lange tijd het advies om de zakjes en pads bij het restafval te gooien, zo ontstond er geen vervuiling van de gft-afvalstroom. 

Uit een onafhankelijke steekproef in opdracht van Rijkswaterstaat blijkt dat inmiddels 93% van de theezakjes en bijna 97% van de koffiepads ook professioneel composteerbaar is, waardoor ze bij het gft-afval kunnen worden weggegooid. Met op jaarbasis 88 miljoen kilo extra compost als resultaat.

Koffiecups wel bij restafval 

Wie koffie maakt met cups, moet deze nog wél bij het restafval gooien. Deze zijn namelijk van aluminium of hard plastic en zelfs het biodegradeerbare plastic breekt vaak niet of onvoldoende af in de Nederlandse composteerinstallaties.

Groenafval of restafval

2023 01 18 Wat mag wel en wat mag niet bij het groen afval

Bron: © Gemeente Meierijstad 18 januari 2023

logo zijtaart.nl