Terugblik op dodelijke schietpartij kickboksgala Zijtaart

Terugblik op dodelijke schietpartij kickboksgala Zijtaart

Precies tien jaar geleden ontaardde het kickboksgala ‘The Battle of Zijtaart’ in een wildwest-schietpartij. De 37-jarige Youssef Sabbahi kwam om het leven, het Veghelse kerkdorp schrok zich wild. Ooggetuige Willem Timmers kijkt terug.  

Zijtaart mag gerust een pittoresk Brabants dorpje worden genoemd. Een kerk, bescheiden dorpsplein, café met terras en daar tegenover de basisschool, gevestigd in een voormalig nonnenklooster. MFA Het Klooster staat er op het bord bij de ingang. Het is dus niet alleen een school, maar meteen ook dorpshuis en onderkomen voor verschillende verenigingen. Aan de achterkant van het monumentale gebouw is een nieuwe sportzaal aangebouwd. Daar gebeurde het.

,,Is het alweer tien jaar geleden? Voor mij voelt het als de dag van gisteren.” Willem Timmers krabt zich achter de oren. De 48-jarige leraar geschiedenis van het Veghelse Zwijsen College stond er met zijn neus bovenop toen zijn dorp het NOS Journaal en alle landelijke kranten haalde. Een stukje geschiedenis werd geschreven. Maar dat besef daalde pas veel later in. ,,Ik dacht toen alleen maar: weg hier!”
 

Een kickboksgala in Het Klooster

Terug naar november 2012. Het Klooster was net een jaar begonnen aan zijn tweede leven als multifunctionele accommodatie. Een complex waar het dorp met recht trots op was en nog is. Want voor een dorp met ruim 1800 inwoners is Het Klooster wel erg ruim bemeten.

In de Veghelse gemeenteraad was heel wat discussie over de koop en ombouw voorafgegaan. Het kostte de gemeente Veghel uiteindelijk een slordige 11 miljoen euro, 6000 euro per Zijtaarter. Laat het complex dan op zijn minst bruisen van de activiteiten, was de gedachte.

Een kickboksgala in Het Klooster. De zusters franciscanessen zullen er nooit aan hebben gedacht toen ze hun klooster aan de gemeente verkochten. Het moest een maatschappelijke bestemming krijgen, zo was afgesproken.

Sport valt daar natuurlijk ook onder en kickboksen is onmiskenbaar een sport. Een vechtsport, dat wel. The Battle of Zijtaart III vond plaats in de nieuwe sportzaal achter het oude klooster, dus niet op voorheen gewijde grond waar ongetwijfeld veel gebeden is voor vrede en verdraagzaamheid. 

Het gala werd georganiseerd door de plaatselijke sportschool Nin-Li. Veel lokale ondernemers sponsorden het evenement. Zij namen op zondagmiddag hun gezinnen mee naar de wedstrijd. Willem Timmers was er ook. Als plaatselijke correspondent van het Brabants Dagblad ging hij voor een ‘flits’, een artikel met foto op de website van de krant.

‘Ik belemmerde het zicht’

,,Ik had eigenlijk helemaal geen zin. Met vechtsport heb ik niks. Het was denk ik rond half vijf dat ik er binnenliep. Dat was zo’n beetje het moment dat het hoofdduel op het programma stond. Ik liep om de ring heen om een goeie plek te vinden voor het nemen van een foto. Toen werd ik aangesproken door Gerry Krikke, de organisator. Ik stond kennelijk in het vip-gedeelte en belemmerde het zicht van de mensen die daar zaten.”

Timmers keek om zich heen, maar herkende vrijwel niemand op de vip-floor. ,,Die komen niet uit Zijtaart, dacht ik nog. Hij liep naar de andere kant van de ring en passeerde daarbij verschillende kinderen die rond de boksarena samenklitten. Vrijwel meteen daarna begon het tumult.

,,Er brak ineens een enorme vechtpartij uit op de vip-floor. Stoelen vlogen door de lucht en er werd grof geweld gebruikt. Ik heb weleens eerder een knokpartij gezien, maar dit was van een heel andere orde. Niet normaal.”

‘Ik wist meteen dat er was geschoten’

Dan klinkt er ineens een knal. En nog één. ,,Ik wist meteen dat er was geschoten.” Timmers dook in elkaar en kroop onder de boksring. Enkele kinderen die in zijn buurt stonden trok hij met zich mee.

,,Na die schoten werd het rustig. Voor mijn gevoel hebben we wel een half uur gewacht voor we onder de ring vandaan kropen. Het zal waarschijnlijk maar vijf minuten zijn geweest. Ik dacht op dat moment niet meer aan de krant of wat dan ook. Weg hier! Dat was al wat ik kon denken. In mijn ooghoek zag ik toen die man liggen, weggezakt tegen de wand. Dat beeld vergeet ik nooit meer.”

Er broeide al langer conflict

De man die Timmers zag liggen was Youssef Sabbahi. Deze 37-jarige kickbokspromotor uit Veghel was dodelijk getroffen. Zijn broer Nabil lang een paar meter verderop. Hij raakte zwaargewond. De Sabbahi’s waren in gevecht geraakt met de broers Düzgün, eveneens uit Veghel.

Er broeide al langer een conflict tussen de twee partijen en met name ook tussen de Sabbahi’s en Siamak S., een vriend van de Düzgüns. Het was deze Siamak die later zou bekennen dat hij schoot. Uit paniek, omdat zijn vriend Volkan Düzgun het onderspit delfde in het gevecht. Diezelfde Volkan Düzgün werd acht maanden later doodgeschoten, voor zijn huis in Veghel. In eerste instantie werd een wraakactie verondersteld, maar daar bleek bij nader onderzoek niks van. 

Willem Timmers weet dat allemaal niet als hij die zondagmiddag de sportzaal ontvlucht. Hij weet alleen dat de schutter zich uit de voeten heeft gemaakt. ,,Ik woonde toen nog pal achter het klooster. ‘Alle ramen en deuren op slot’, zei ik, toen ik thuis kwam. Even later werd het hele dorp afgezet en liepen er zwaarbewapende politiemensen met bivakmutsen door mijn tuin. Dat was zo onwerkelijk.”

Timmers heeft achteraf nooit hulp gezocht. ,,Die eerste nacht heb ik niet geslapen. Maar daarna heb ik het goed van me af kunnen zetten. Ik sprak nog niet zo lang geleden een van die jongens met wie ik onder de boksring zat. ‘Witte nog.’ Ja, natuurlijk. Zoiets vergeet je niet. We waren erbij.”

Bron: © Brabants Dagblad 12 november 2022

2022 11 13 Groot politieonderzoek na schietpartij op kickboksgala Zijtaart

logo zijtaart.nl