Seiterts Zundkastje heel goed gevuld

Seiterts Zundkastje heel goed gevuld

In mei 2023 heeft de dorpsraad het initiatief genomen om een zogenaamd Zundkastje in het dorp te plaatsen. Na een uitstekende start blijkt ook nu na een jaar in gebruik te zijn dat er heel goed gebruik gemaakt wordt van het zundkastje. Na een rustige winterperiode en wat schermutselingen met de lokale jeugd, die zaken uit het kastje meenamen en leegmaakten op het schoolplein, zien we dat het gebruik nu weer toeneemt. We zien wekelijks nieuwe items eruit en erin verschijnen dit ervaren wij als dorpsraad zeer positief en wij hopen dat dit doorzet in de toekomst.

Wat is het Zundkastje?

2024 04 04 Zijtaarts Zundkastje wordt nu weer goed gebruiktOns Zundkastje is een deelkast die in openbare ruimte wordt geplaatst en waarin mensen spullen kunnen delen. De werking is vrij simpel. Mensen plaatsen spullen in het kastje en andere mensen kunnen deze spullen eruit halen. Er zijn geen kosten aan verbonden en je hoeft je niet te registreren om gebruik te maken van deelkastjes. Het enige wat je hoeft te doen is de spullen te nemen die je nodig hebt en de spullen die je niet meer nodig hebt achter te laten voor anderen.

Samenwerken

Om het kastje gevuld te houden hebben we uw hulp nodig. Het is dus vooral de bedoeling dat mensen er ook spullen inzetten of omruilen, food en non-food. Deze kast kan worden gevuld met houdbare producten, (geen dingen over datum), diervoeding, hygiëneproducten, verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen. Uit deze kasten kan iedereen pakken wat nodig is en donateurs kunnen hun donatie in de vorm van eerdergenoemde artikelen in de kasten zetten.

Wij hebben dit idee omarmd om verschillende redenen. Ten eerste zorgt het ervoor dat spullen die anders weggegooid zouden worden, worden hergebruikt. Dit vermindert verspilling en is beter voor het milieu. Ten tweede is het delen van spullen een manier om geld te besparen. Je hoeft niet alles zelf te kopen, maar kunt sommige spullen lenen of delen. Ten derde bevorderen deelkastjes de gemeenschapszin. Mensen leren elkaar kennen en helpen elkaar door spullen te delen.

Waar staat het Seiterts Zundkastje?

U. vindt het kastje aan de oprit achter het huis van Bart Vervoort aan de Pater Thijssenstraat-Leinserondweg; schroom niet om eens te gaan kijken wat zich erin bevindt, en kijk eens in uw eigen voorraadkast wat nog van de vergetelheid gered kan worden om een ander goed van dienst te zijn.

Bron: © Dorpsraad Zijtaart 22 mei 2024

logo zijtaart.nl