Seiterts Zundkastje een slimme manier om spullen te delen

Seiterts Zundkastje een slimme manier om spullen te delen

We lezen het in het nieuws, maar velen van ons zien er zelden iets van: Op dit moment leeft in Nederland ruim 8% van de bevolking in armoede. Heb je ooit wel eens gedacht aan het delen van spullen met anderen in jouw buurt? Het kan een handige manier zijn om geld te besparen, de gemeenschapszin te versterken en verspilling tegen te gaan. Een manier om dit te doen is door middel van deelkastjes. In navolging van vele dorpen en wijken heeft onze dorpsraad nu het initiatief genomen om ook in onze kern een deelkastje te plaatsen, en we noemen het “Het Seiterts Zundkastje” Want het is toch zund om goeie spullen en/of etenswaren weg te gooien, dan wel te moeten bewaren tot over de houdbaarheidsdatum?

Wat is het Zundkastje?

Ons Zundkastje is een deelkast die in openbare ruimte wordt geplaatst en waarin mensen spullen kunnen delen. De werking is vrij simpel. Mensen plaatsen spullen in het kastje en andere mensen kunnen deze spullen eruit halen. Er zijn geen kosten aan verbonden en je hoeft je niet te registreren om gebruik te maken van deelkastjes. Het enige wat je hoeft te doen is de spullen te nemen die je nodig hebt en de spullen die je niet meer nodig hebt achter te laten voor anderen.

Samenwerken

Om het kastje gevuld te houden hebben we uw hulp nodig. Het is dus vooral de bedoeling dat mensen er ook spullen inzetten of omruilen, food en non-food. Deze kast kan worden gevuld met houdbare producten, (geen dingen over datum), diervoeding, hygiëneproducten, verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen. Uit deze kasten kan iedereen pakken wat nodig is en donateurs kunnen hun donatie in de vorm van eerdergenoemde artikelen in de kasten zetten.

Wij hebben dit idee omarmd om verschillende redenen. Ten eerste zorgt het ervoor dat spullen die anders weggegooid zouden worden, worden hergebruikt. Dit vermindert verspilling en is beter voor het milieu. Ten tweede is het delen van spullen een manier om geld te besparen. Je hoeft niet alles zelf te kopen, maar kunt sommige spullen lenen of delen. Ten derde bevorderen deelkastjes de gemeenschapszin. Mensen leren elkaar kennen en helpen elkaar door spullen te delen.

Waar staat het Seiterts Zundkastje?

Vanaf 1 mei a.s. vindt u het kastje aan de oprit achter het huis van Bart Vervoort aan de Pater Thijssenstraat-Leinserondweg; schroom niet om eens te gaan kijken wat zich erin bevindt, en kijk eens in uw eigen voorraadkast wat nog van de vergetelheid gered kan worden om een ander goed van dienst te zijn.

Bron: © Dorpsraad Zijtaart 18 april 2023

2023 04 18 Locatie van Seiterts Zundkastje in de Pater Thijssenstraat in Zijtaart

 

logo zijtaart.nl