Samenwerkende actiegroepen tegen windmolens uit Keldonk, Wijbosch, Schijndel en Sint-Oedenrode

Samenwerkende actiegroepen tegen windmolens uit Keldonk, Wijbosch, Schijndel en Sint-Oedenrode

De angst voor windturbines bracht hen samen. Verschillende actiegroepen in de gemeente Meierijstad, alle gericht tegen de komst van windturbines, slaan de handen ineen.

Het gaat om de groepen LijnRecht uit Keldonk, Bescherm de Rooise heide uit Schijndel en Sint-Oedenrode en de stichting Handen af van Wijboschbroek uit Wijbosch. De drie clubs bestaan voornamelijk uit inwoners die wonen in of rondom een gebied waar misschien windmolens komen. Ze zijn onder andere bang voor geluidsoverlast en slagschaduw. De gemeente Meierijstad onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor windturbines in vier gebieden: een stuk van het Wijboschbroek langs de Zuid-Willemsvaart, Het Lijnt bij Keldonk, de Rooise en Schijndelse Heide ten westen van de Schijndelseweg en de Schijndelse Heide ten oosten van de Schijndelseweg.

Bijeenkomsten

,,Twee, of drie, weten meer dan één", zegt Hanneke de Kort van Handen af van Wijboschbroek over de samenwerking. ,,Met de samenwerking willen we een sterker geluid laten horen richting politiek.”

In september organiseren de clubs een aantal bijeenkomsten om ideeën en standpunten uit te wisselen. Ze willen dan ook praten met deskundigen op het gebied van ruimtelijke ordening, energie en burgerparticipatie.

Uitgesteld

Vorige maand stelde de gemeente het besluit over hoeveel windtrubines er waar exact gaan komen, met zeker een half jaar uit tot de tweede helft van 2022.  De clubs hopen dat in de tussentijd meer actiegroepen uit Meierijstad of aangrenzende gemeenten zich aansluiten.

Bron: Brabants Dagblad 23 juni 2021

logo zijtaart.nl