Samen in Meierijstad tegen voedselverspilling

Samen in Meierijstad tegen voedselverspilling

Het tegengaan van voedselverspilling is een belangrijk thema. Wereldwijd zijn mens en ilieu gebaat bij een duurzaam gebruik van voedingsmiddelen. Stichting Samen Tegen Voedselverspilling organiseert van 12 tot en met 18 september 2022 de vierde editie van de Verspillingsvrije Week. Hierbij wordt iedereen in heel Nederland uitgedaagd om een week lang zo min mogelijk voedsel weg te gooien. De themaweek wordt ondersteunt door tal van bedrijven, organisaties en gemeenten. Daaronder ook de gemeente Meierijstad die dit initiatief van harte ondersteunt. Aandacht vragen voor dit belangrijke thema geschiedt door voorlichting in samenwerking met de lokale media, de bibliotheek NOBB, een prijsvraag en de officiële introductie van deelhuisjes in onze gemeente. Kijk voor meer informatie ook op de website Samen Tegen Voedselverspilling.

Voedsel wordt met veel zorg en aandacht gemaakt. Het legt vaak een hele reis af voor het op je bord ligt. Bovendien kost de productie en het vervoer veel energie. Weggooien is dus zonde. 'Door slim te koken, kopen en bewaren kun je een positieve bijdrage leveren aan het terugdringen van voedselverspilling. Door binnen je eigen huishouden één week lang niks te verspillen, red je al snel drie borden eten en tien glazen drinken van de afvalbak en gootsteen. En in één jaar kun je maar liefst 34 kilo eten van de afvalbak redden. Omgerekend is dat zo’n € 120 per persoon. Bovendien verlaag je je impact op het milieu met zo’n 14 procent.

Samen delen via deelhuisjes

Een andere manier om voedselverspilling tegen te gaan is het inzetten van deelkasten of deelhuisjes in en als doel heeft voedselverspilling tegen te gaan en samen producten te delen. Het gaat om etenswaren en verzorgingsproducten. Ook voor mensen met een kleine portemonnee zal dit zeer welkom zijn. Iedereen kan er producten in zetten die men over heeft of gewoon wil schenken. Iedereen mag er producten uit nemen om te gebruiken. Inmiddels zijn in Schijndel en Sint-Oedenrode al deelhuisjes geplaatst en medio september is ook Veghel aan de beurt dankzij een mooi burginitiatief van een stuurgroepje dat bestaat uit Jeske Leenders, Jack de Laat, Majida Lakhlifi en Monique van de Ven. Het is bedoeling dat totaal 10 van dergelijke deelhuisje op voor het publiek toegankelijke plekken worden geplaatst, afhankelijk van de behoefte.

Informatie via bibliotheek

In de bibliotheek van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode is tijdens de verspillingsvrije week een informatiehoek ingericht waarin bezoekers meer te weten kunnen komen over het tegengaan van voedselverspilling aan de hand van speciale kook- en receptenboekjes. Ook zijn er gratis koelkast en vriezerstickers verkrijgbaar voor het slim en duurzaam bewaren van voedingsmiddelen. Voor de jeugd zijn er deelnameformulieren te vinden voor de landelijke prijsvraag waarmee leuke prijzen zijn te winnen.

Prijsvraag slimme tips met kans op een kookworkshop

Inwoners van Meierijstad die zelf goede of originele tips hebben om voedselverspilling tegen te gaan maken kans op een leuke professionele kookworkshop waarbij op een creatieve manier aandacht geschonken wordt aan het thema en samen geproefd kan worden aan het resultaat. Wat moet je daarvoor doen? Stuur ons leuke, interessante, bruikbare en creatieve ideeën hoe jij thuis zelf voedselverspilling tegengaat en toch dagelijks wat lekkers op tafel zet. Stuur je idee(e)n onder vermelding van naam, woonplaats en telefoonnummer naar  Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen. In de Verspillingsvrije Week van 12-18 september worden de winnaars bekend gemaakt.

Bron: © gemeente Meierijstad 30 augustus 2022

logo zijtaart.nl