Raad van State doet dit jaar nog uitspraak over ombouwplan van de N279

Raad van State doet dit jaar nog uitspraak over ombouwplan van de N279

De Raad van State doet nog dit jaar een uitspraak over de veelbesproken en omstreden plannen om de weg N279 tussen Veghel via Helmond naar Asten aan te passen. Daarmee komt er na een periode van enkele jaren van onzekerheid nu binnen vier weken eindelijk duidelijkheid in deze kwestie. 

Staatsraad Erik Minderhoud kondigde dat vrijdagochtend aan tijdens een ultrakorte laatste zitting van de Raad van State over de tientallen bezwaren die zijn ingediend tegen ombouwplannen voor deze belangrijke en druk bereden doorgaande weg in Oost-Brabant. 

Opmerkelijke reden 

Dat de zitting in Den Haag slechts zestien minuten duurde had een opmerkelijke reden. De enige bezwaarmaker tegen de provinciale plannen die om deze afrondende zitting had gevraagd, bleek niet aanwezig te zijn. 

De andere aanwezigen, een aantal advocaten namens bezwaarmakers en en enkele vertegenwoordigers van het provinciebestuur en betrokken gemeenten, waren daarom in feite voor niets naar Den Haag afgereisd. 

Op de agenda van de Raad van State vrijdagochtend stond een onderzoek naar de betrouwbaarheid van de verkeerstellingen die het provinciebestuur gebruikt heeft om de plannen voor het ombouwen van de weg mee te maken. Die plannen betreffen forse aanpassingen van de weg in Veghel, ter hoogte van Boerdonk, Gemert, Beek en Donk en bij de wijk Dierdonk in Helmond. 

Mocht de Raad van State de bezwaren inderdaad toekennen, dan is dat opnieuw een forse streep door rekening voor Gedeputeer­de Staten bij het aanpakken van de verkeers­pro­ble­men in Oost-Bra­bant
 

Verouderde tellingen

Conclusie  van dat onderzoek is dat die tellingen zijn verouderd en daarom niet meer betrouwbaar zijn als onderbouwing voor de plannen. Die conclusie kwam in maart van dit jaar al bovendrijven, tijdens een marathonzitting van vier dagen over de tientallen bezwaren tegen deze plannen. Voor de Raad van State was dat toen reden om die zitting al na twee dagen af te breken. 

De algemene verwachting is daardoor dat het provinciale ombouwplan geheel of gedeeltelijk de prullenbak in kan. Mocht de Raad van State de bezwaren inderdaad toekennen, dan is dat opnieuw een forse streep door rekening voor Gedeputeerde Staten bij het aanpakken van de verkeersproblemen in Oost-Brabant. 

Ruit om Eindhoven 

Eerdere plannen om de N279 door het aanleggen van een extra weg boven Helmond aan te laten sluiten op snelwegknooppunt Ekkersweijer bij Eindhoven - voltooiing van de zogenoemde Ruit om Eindhoven - sneuvelden een aantal jaren geleden. Oorzaak daarvan was een gebrek aan politieke eensgezindheid in de regio Eindhoven/Helmond.

Het ombouwen van de N279 en de doorstroming op die weg verbeteren, was een van de antwoorden van het provinciebestuur op het niet doorgaan van de Ruit. Een tweede gevolg was dat er ook een nieuwe oplossing moest worden gezocht voor een ander knelpunt in het regionale wegennet, de Beekse Brug in Laarbeek. Overleg daarover is inmiddels al vier jaar gaande maar een oplossing lijkt nog niet in zicht.

Bron: Eindhovens Dagblad 26 november 2021

logo zijtaart.nl