Raad van State behandelt bezwaren 'Veghel Win(d)t'

Raad van State behandelt bezwaren 'Veghel Win(d)t'

De Raad van State behandelt maandag 14 augustus de bezwaren die enkele bedrijven hebben ingediend tegen het plaatsen van 4 grote windmolens langs de A50 in Veghel. Twee windmolens komen ten noorden van de Zuid-Willemsvaart, de andere twee ten zuiden van het kanaal. Dit project, Veghel Win(d)t, staat al jarenlang ‘in de steigers’ en kent ook al een lange voorgeschiedenis van bezwaren en rechtszaken. Veghel Win(d)t is een project dat 4 Veghelse bedrijven (Vanderlande, Friesland Campina, Kuehne+Nagel en Mars) in 2013 hebben ontwikkeld.
Met 4 grote windturbines moet op jaarbasis 16,8 MW kunnen worden opgewekt en dat is vergelijkbaar met het gemiddelde verbruik van 15.000 huishoudens. De windturbines krijgen een maximale ashoogte van 130 meter en een maximale tiphoogte van 200 meter. Na 25 jaar zouden de bedrijven verplicht moeten worden om de windturbines weer af te breken en het terrein weer in de oorspronkelijke staat te herstellen, zo is vastgelegd na diverse rechtszaken, want al vanaf het begin zijn er protesten en bezwaren. En vele rechtszaken.

 

Verkeersveiligheid

Zo vindt Ocean Outdoor dat de reclamemast die dit bedrijf daar heeft staan door de komst van de windmolens minder goed zichtbaar zal zijn. Verder is er een autogarage en -showroom die ook stelt minder goed zichtbaar te zullen zijn vanaf de snelweg A50. En er wordt gesteld dat de verkeersveiligheid op de snelweg in het geding zou zijn. De rechtbank heeft uiteindelijk alle bezwaren van deze bedrijven ongegrond verklaard en nu moet dus de Raad van State een uitspraak gaan doen over de aanleg van de 4 windturbines op het industrieterrein in Veghel.
 
Bron: © Omroep Meierij 12 augustus 2023
logo zijtaart.nl