Provincie Noord Brabant gaat helemaal over op LED verlichting

Provincie Noord Brabant gaat helemaal over op LED verlichting

De provincie voorziet álle lichtmasten langs provinciale wegen van LED verlichting. Dat bespaart tot wel 90% energie, is efficiënter en veiliger voor het verkeer. In december start de vervanging van de armaturen.  In totaal staan er zo’n 9.600 lichtmasten langs de provinciale wegen in Brabant. Tijdens standaard onderhoudswerkzaamheden in de afgelopen jaren zijn al zo’n 2.500 armaturen vervangen. De komende maand worden de ongeveer 5.600 overige armaturen in de masten buiten de bebouwde kom vervangen. Circa 1.500 provinciale lichtmasten bínnen de bebouwde kom worden later vervangen. Dat komt omdat ze eerst aangesloten moeten worden op het provinciaal stroomnetwerk.

90% minder energieverbruik

Het gaat steeds specifiek over het vervangen van de armaturen. Daarmee wordt de draagconstructie bedoeld waar de lamp in zit. De mast zelf wordt dus niet vervangen. Een LED-armatuur verbruikt tot wel 90% minder energie dan een standaardexemplaar. Dat betekent een besparing van zo'n € 350.000 per jaar op de energiekosten.

Kostenbesparing

Bovendien moeten in de conventionele armaturen om de 2 jaar de lampen worden vervangen. Bij LED is de vervanging maar eens in de 25 jaar nodig. De nieuwe armaturen zijn bovendien uitgerust met slimme software, waardoor de provincie op afstand instellingen kan wijzigen en precies weet wanneer onderhoud nodig is. Deze vervanging levert dus ook op dit vlak een grote kostenbesparing op. En omdat er minder vaak een weg moet worden afgezet, is het ook nog eens veiliger voor het verkeer.

Efficiënt

"We hebben het in Brabant vaak over slimme mobiliteit", zegt gedeputeerde Stijn Smeulders. 'Dan hebben we het over manieren om de provincie bereikbaar te houden, maar dit is er ook een goed voorbeeld van. Door één slimme investering besparen we ontzettend veel energie, hebben we minder verkeeroverlast, werken we efficiënter en besparen we op de lange termijn ook nog kosten. We hopen dat andere wegbeheerders ons voorbeeld volgen."

Duurzaam

Duurzaamheid is een van de speerpunten van de provincie Noord-Brabant. Bij de aanpak van de N-wegen worden de provinciale ambities op het gebied van klimaatadaptatie, circulaire economie, biodiversiteit, energietransitie en klimaatneutraliteit zoveel mogelijk tegelijk meegenomen. Dat blijft niet onopgemerkt. Zo werd de provincie Noord-Brabant onlangs voor de 5e keer op rij gekozen tot de ‘Meest Duurzame Publieke Aanbesteder van Nederland’.

Bron: © Provincie Noord Brabant 1 december 2023

logo zijtaart.nl