Premiére Meierijstad, Kroniek van een stad in wording op 26 mei

Premiére Meierijstad, Kroniek van een stad in wording op 26 mei

Meer dan 5 jaar zijn Christ en Bart van Liempd bezig geweest, maar nu is het bijna zover: op zondag 26 mei is de premiére van de documentaire: Meierijstad, Kroniek van een stad in wording. Een bijzondere documentaire die de makers zelf omschrijven als een zoektocht die begint bij de kleinst mogelijke samenstelling van een gemeenschap tot aan de totale gemeenschap die Meierijstad nu is. En dat betekent dat alle 13 kernen belicht worden en dat een groot aantal deskundigen/betrokkenen hun mening geven over wat Meierijstad nu is en zal moeten/kunnen worden. Burgemeester Kees van Rooij laat er zijn licht over schijnen, maar ook architect Floris Alkemade, denker des vaderlands Daan Roovers en werkgevers-voorman Herman Molenaar, Zuster Germana van Ravenstein en architect Winy Maas, om maar eens een paar namen te noemen.
 
Een heel bijzondere kroniek die in feite bestaat uit een reeks films, interviews, clips en sketches. De makers beschrijven het zelf als een soort ‘glossy’ die het gezicht van Meierijstad laat zien. En weergeeft wat de vorming van de 13 kernen tot één Meierijstad heeft gedaan, doet en gaat doen. Omdat er heel veel mensen, bedrijven en organisaties betrokken zijn geweest bij het maken van de kroniek worden die betrokkenen op 26 mei uitgenodigd in theater De Blauwe Kei om daar de premiére mee te maken, maar op hetzelfde tijdstip zal de documentaire ook worden vertoond in bioscoop Industry op de Noordkade in Veghel.
 

De documentaire is opgesplitst in twee delen

Deel 1 gaat over processen uit het verleden die de vermeende identiteiten van gemeenschappen in Meierijstad mede bepaald hebben. Processen zoals het graven van de Zuid-Willemsvaart, het opbloeien van de coöperaties en de groei van de industrie in de regio. En natuurlijk de invloed van WO 2 op die identiteit.

In deel 2 proberen we duidelijker te krijgen; hoe gaan we nu verder. Verder met iets waar in feite ’n mentaliteitsverandering voor nodig is. Belangrijk daarbij is dat we als mensheid denken dat we ons op ’n hoogtepunt wanen maar in werkelijkheid is er slechts sprake van naglans van iets dat al lang gepasseerd is. In ‘Meierijstad, Kroniek van ‘n Stad in wording?‘ komen meningen aan bod over dat ‘hoe nu verder’ van politici, ondernemers en ‘vrijdenkers’. Politici zijn de burgemeesters Kees van Rooij, Ina Adema, Jetty Eugster en Peter Maas en de Commissaris van de Koning(in) Wim van der Donk. Vrijdenkers zoals de architecten Winy Maas, Joost van den Hoek, Floris Alkemade, filosoof Daan Roovers en Zr. Germana van Ravenstein.

Al deze meningen vormen de documentaire. Want de Kroniek valt of staat bij standpunten. Positieve maar ook negatieve uitspraken zetten mensen aan het denken.

Kaarten voor de premiére

De première van Meierijstad, Kroniek van een Stad in wording is op zondag 26 mei op de Noordkade in Veghel. De documentaire wordt tegelijkertijd vertoond in de Grote Zaal van theater de Blauwe Kei en alle vijf de bioscoopzalen. De documentaire wordt twee keer vertoond: om 15.00 en om 19.30 uur. Een kaartje kost 7.50 euro waarbij men één consumptie krijgt. Kaarten zijn vanaf 26 april te koop via deze website

Bron: © Omroep Meierij en Stadskrant Veghel 18 april 2024

logo zijtaart.nl