Paddenstoelenwandeling jeugdnatuurvereniging

Paddenstoelenwandeling jeugdnatuurvereniging

De herfst is weer begonnen! En met het vochtige en soms warme weer komen er weer verschillende paddenstoelen uit de grond. Om te bekijken welke paddenstoelen er nu in het bos zijn, gaat de Zijtaartse Jeugdnatuurvereniging op zondag 15 oktober zelf maar eens kijken. We sluiten aan bij de paddenstoelen excursie die IVN Veghel organiseert. Door middel van een speurtocht met informatiebordjes op de route en de IVN post waar uitleg gegeven wordt door de natuurgidsen, gaan we heel veel te weten komen van alle verschillende soorten paddenstoelen die er op dat moment zijn. 

We vertrekken om 8.30 uur met de auto naar ‘t Hurkske. Opgeven kan bij Ton via Whatsapp. Ouders zijn ook welkom om mee te gaan.

Over IVN Veghel

Voor kinderen en ouders/begeleiding is er een speurtocht uitgezet en voor (jong)volwassenen is er een excursie van ruim anderhalf uur. Beide excursies starten vanaf de parkeerplaats van het café De Boswachter, Gemertsedijk 10 in Erp.

De uitdrukking ‘als paddenstoelen uit de grond schieten’ is gebaseerd op een biologisch verschijnsel: in de herfst kunnen bij de juiste weersomstandigheden de paddenstoelen ineens overal staan! Waarom dat zo is en nog veel meer informatie over paddenstoelen worden door de IVN natuurgidsen gegeven tijdens deze excursie. Deze excursie voor (jong)volwassenen start op twee tijdstippen namelijk om 9.00 uur en om 10.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur.

Voor kinderen en hun begeleiders is er een route uitgezet met informatiebordjes waarbij op een speelse manier informatie over paddenstoelen gegeven wordt. Halverwege de route is er een post met IVN natuurgidsen waar o.a. met loepen en microscoop gekeken kan worden naar paddenstoelen. Tussen 9 en 10 uur kan de route opgehaald worden bij de IVN kraam op de parkeerplaats en kunt u zelf de route lopen.

Over 't Hurkske

 ’t Hurkske is een rijk paddenstoelenbos met paddenstoelen in allerlei vormen en maten, die lekker ruiken of juist stinken, met plaatjes, gaatjes of stekeltjes; de natuurgidsen nemen u mee in de wonderlijke wereld van paddenstoelen. Een spiegeltje is handig om onder de paddenstoelen te kunnen kijken. Het Hurkske, van oorsprong vooral een heidegebied, is een ca. 170 ha. groot bosgebied tussen Erp en Gemert, dat omringd wordt door agrarisch gebied. Het bestaat uit naaldbos en gemengd bos. Erin gelegen is het Rauwven, een prachtig ven met enigszins kalkrijk water. In het ven en zijn directe omgeving komt een mooi palet aan amfibieën- als plantensoorten voor. Op de oevers groeit er het zeldzame moerashertshooi en op kale, zonbeschenen plekjes kan men de levendbarende hagedis tegenkomen.

 
logo zijtaart.nl