Oude boom in je achtertuin kappen? Groene kaart raadplegen

Oude boom in je achtertuin kappen? Groene kaart raadplegen

En eerst een vergunning aanvragen! Meierijstad komt met kaart om gemeente groen te houden. Meierijstad heeft een nieuwe kaart: de Groene Kaart. Die moet voorkomen dat bomen, struiken en ander groen zomaar gekapt kunnen worden.

De groene kaart van Meierijstad

5700 'groenstructuren’ hebben al een plekje gekregen op de kaart. Dat klinkt misschien als veel, maar er zijn toch heel wat criteria waar een stuk groen aan moet voldoen om op de kaart te komen. Om mee te beginnen moet het groenelement minstens 50 jaar oud zijn en een levensverwachting van meer dan 5 jaar hebben. Daarnaast zijn er aanvullende criteria over grootte, historie en zeldzaamheid.

Staat een boom, struik, bos, of een andere ‘groenstructuur’ op de kaart, dan moet iemand eerst een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente om iets met het groen te mogen doen. Zomaar kappen of rooien is er niet meer bij.

Ook achtertuinen

De Groene Kaart omvat niet alleen grond van de gemeente, maar ook van particulieren. Bomen in achtertuinen en op bedrijfsgronden zijn daarmee ook ‘beschermd'. Als je als inwoner een serre in je tuin wil bouwen, maar de gemeente heeft die ene boom die voor de serre moet wijken aangemerkt als ‘groen object’, kan dat dus nog wel eens lastig worden.

Bezwaren

Zoals dat gaat wanneer de gemeente een nieuw plan heeft, kunnen belanghebbende bezwaar maken. Dat gebeurde hier 24 keer, wat ertoe leidde dat de gemeente 278 objecten op de Groene Kaart nog eens moest bekijken. In 73 gevallen voldeed het groen uiteindelijk niet aan de criteria om op de kaart te komen. In 9 gevallen bleken de bomen al gekapt. Er viel dus niets meer op de kaart te zetten.

De kaart is online te bekijken via www.meierijstad.nl/groenekaart. Per boom, bos of struik staat een korte beschrijving. Ook staat er welke vergunning aangevraagd moet worden. Handig dus als je tóch die serre wil.

Bron: Brabants Dagblad 31 juli 2021 

 

logo zijtaart.nl