OPINIE: Zonnepanelen Doornhoek/Kempkens lopen ver achter op De Dubbelen

OPINIE: Zonnepanelen Doornhoek/Kempkens lopen ver achter op De Dubbelen

Het is vanaf de straat niet te zien, maar bovenop het distributiecentrum van Sligro liggen 4.552 zonnepanelen. Wie over bedrijventerrein De Dubbelen in Veghel vliegt, ziet dat ook veel buren goed zijn voorzien. Mars (372 stuks), Vanderlande (bijna 2.700), Kuehne + Nagel (11.404); overal glimmen panelen in de zon. Die laatste drie werken ook al jaren samen voor de bouw van vier windmolens op en rond het terrein aan de A50 in Veghel. 

De Dubbelen in Veghel staat in Brabant op plek drie als het gaat om het verbruik van gas en elektra. Nog een paar feitjes: het terrein is zo groot als ongeveer 400 voetbalvelden (200 hectare), telt ongeveer 200 bedrijven en biedt werk aan 15.000 tot 17.000 mensen. Het gebied naast de snelweg drijft op voedsel en logistiek, met bekende namen als Sligro, Hutten, Mars, De Heus, Vanderlande en Kuehne+Nagel. Daar zitten familiebedrijven tussen met Veghelse wortels en daarmee een grote lokale betrokkenheid.

Doornhoek en Kempkens

Een veel minder rooskleurig beeld als we vervolgens naar de bedrijfsdaken op Doornhoek en Kempkens kijken. Verreweg de meeste bedrijfsdaken zijn niet voorzien van zonnepanelen terwijl de energietransitie toch al volop aan de gang is en het goede voorbeeld op een steenworp afstand ligt. Terwijl de provincie 5 miljoen beschikbaar stelt voor de energietransitie in Brabant voert de gemeente Meierijstad discussie over zonneparken op de grond terwijl de discussie over bestaande bedrijfsdaken niet of nauwelijks gevoerd wordt. Is er sprake van de angst het gunstige Veghelse bedrijfs vestigingsklimaat aan te tasten of zoekt de gemeente hier de weg van de minste weerstand?

Zonneparken

Energie initiatieven buitelen inmiddels over elkaar heen om grondbezitters in de buitengebieden het hoofd gek te maken. Met voorspellende modellen worden opbrengsten voorgerekend waar de gemiddelde akkerbouwer niet tegenaan kan werken.  Logisch dat zulke initiatieven dan ook op bijval kunnen rekenen en er volop gelobbyd wordt bij ambtenaren en onderzoektbureaus. Deze onderzoeksbureaus zijn op hun beurt verantwoordelijk voor de uitspraken dat we onvoldoende bedrijfsdak vierkante meters hebben om de energietransitie doelstelling te behalen. Behalen (?) hoor ik u denken, juist! Ze voorspellen tot 2050 voorruit en nemen de huidige technologie en zonnepanelen als uitgangspunt.  Dat betekent dat iedere vorm van voorruitgang, namelijk een steeds hogere opbrengst per vierkante meter en ook het steeds lichter worden van panelen niet of zeer beperkt wordt meegenomen.

En daar wringt nu ook deels de schoen: de huidige bedrijfsdaken op Doornhoek en Kempkens zijn volgens de gemeente Meierijstad niet berekend op het gewicht van de panelen en verstevigen zou een veel te hoog prijskaartje hebben, maar de ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Zonnepaneel wordt zonnefolie, ultralicht en maar een paar milimeter dik kan deze folie op ieder bedrijfsdak geplakt worden. Welwillende ondernemers kunnen dan toch de verduurzamingsstap maken zonder extra hoge investeringen.

Politiek

De politiek in Meierijstad is inmiddels wakkergeschud en heeft in elk geval het voornemen de wetgeving aan te passen dat 'zon op dak' verplicht wordt voor alle nieuw te realiseren bedrijfsgebouwen.  Hopelijk kunnen we ze overtuigen de technische vooruitgang ook mee te nemen in de energietransitie naar 2050, dan moeten we in Veghel een heel eind komen richting energieneutraal. 

Gezegd moet worden dat de nieuwste bedrijfshallen op Doornhoek en Kempkens uiteraard wel zonnepanelen gaan krijgen: Van Acht (langs de A50) krijgt er 16.000, Van Berkel 530 en ook het nieuwe distributiecentrum van Alliance Healthcare en Alloga krijgt er zo'n 20.000. Opvallende afwezige in de zonnepaneel telling is de firma Van Berlo, toch een lokaal betrokken onderneming met veel, ook nieuwe, bedrijfspanden in eigendom, maar zonder zonnepanelen. Werk aan de winkel voor de wethouder want als Van Berlo meedoet zou dat al gauw 40.000 panalen extra opleveren. Een mooie stap richting energieneutraal en daarmee ook verkleining van de ontstane kloof tussen De Dubbelen en Doornhoek/Kempkens.

Bron: redactie Zijtaart.nl

 

logo zijtaart.nl