Nieuwe roeivereniging gaat vanaf voorjaar te water in Zijtaart

Nieuwe roeivereniging gaat vanaf voorjaar te water in Zijtaart

Op 30 november 2022 werd roeivereniging de Meierij officieel opgericht en inmiddels hebben zich al ruim zeventig aspirant-leden aangemeld. Eén van hen is Twan van de Meerakker. Twan is tevens lid van de initiatiefgroep voor oprichting van de roeivereniging. Overigens heeft Twan zelf nog nooit geroeid. Hij zal evenals andere onervaren aspirant-leden een basiscursus roeien van vijftien uur moeten volgen. Pas dan mag hij zonder begeleiding in één van de boten stappen.

Roeivereniging de Meierij gaat vanaf het voorjaar roeien op de Zuid-Willemsvaart tussen ruwweg Sluis Veghel en Sluis Keldonk, een traject van zo’n zes kilometer. Het initiatief komt van de Koninklijke Nederlandsche Roeibond. Een vertegenwoordiger van de bond heeft gesprekken gevoerd met de gemeente en Rijkswaterstaat over de haalbaarheid van het roeitraject en de oprichting van de vereniging voorbereid. Nu de notariële acte van oprichting is ondertekend heeft een lokaal bestuur de taken overgenomen.

Acht boten en een clubhuis

Uitvalsbasis van de vereniging moet volgens Twan van de Meerakker de Sluishoek bij de passeerhaven in Zijtaart worden. Op dit moment staan de boten bij een particulier in de tuin dichtbij het kanaal. We zijn op zoek naar een permante locatie in de buurt van het kanaal, naar iemand die ons kan helpen aan een vaste locatie. Het gaat om de acht boten van de club die ter beschikking zijn gesteld door meerdere roeiverenigingen uit het hele land. Binnenkort zijn de roeiboten in de Zuid-Willemsvaart te zien. Aspirant-leden kunnen vanaf februari clinics volgen om de roeisport beter te leren kennen. Er wordt uitleg gegeven over de veiligheid op het water, de belangrijkste roeicommando’s en hoe de boten in het water te leggen en in te stappen. Daarna wordt er geroeid, met een ervaren roeier aan boord. De clinics worden afgesloten met een nabespreking en een drankje.

Op zoek naar een vlot of steiger

Eerder hebben we aangegeven dat we in januari zouden gaan starten met voorroeien. Omdat het ons nog niet gelukt is een vlot/ steiger te regelen kunnen we op dit moment niet op een veilige manier de boten te water laten en instappen. Omdat veiligheid voor alles gaat, hebben we besloten de planning aan te passen. De nieuwe planning is dat het voorroeien eind februari start, de clinics begin maart starten en de basiscursus start begin april start

Geïnteresseerden met ervaring kunnen voorroeien. Zo laat je zien welk roeiniveau je in de praktijk beheerst. Medio april is er voor beginners de basiscursus, die wordt na vijf weken afgesloten met een examen. Alle informatie vind je op de website.

 Bron: © Roeivereniging De Meierij 19 januari 2023

logo zijtaart.nl