Mogelijk busstaking op woensdag, donderdag en vrijdag

Mogelijk busstaking op woensdag, donderdag en vrijdag

Voor woensdag 19, donderdag 20 en vrijdag 21 oktober 2022 zijn er door de FNV stakingen aangekondigd in het regionale streekvervoer. Ondanks eerdere stakingen komen de bond en de werkgevers niet nader tot elkaar. De FNV-leden onder de chauffeurs leggen het werk neer van woensdag tot en met vrijdag. Volgens de FNV vinden chauffeurs dat erg vervelend voor de reiziger, maar laten de werkgevers hen geen andere keuze. De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) vindt de staking onbegrijpelijk. Voorzitter Fred Kagie snapt niet dat er wordt gestaakt voor een CAO die eind dit jaar afloopt. Zijn organisatie sloot bovendien vorige week nog een deal met het CNV over een eenmalige bonus van 1000 euro bruto.

Eisen

De stakingen van aankomende week volgen op eerdere stakingen en een grote landelijk manifestatie van vorige maand. Daarin gaven de chauffeurs de werkgevers vijf weken de tijd om weer om tafel te gaan zitten. ‘Dat weigeren ze tot nu toe. Ze steken gewoon hun middelvinger op naar hun eigen personeel. Maar de chauffeurs zijn het nu echt zat en gaan het er niet bij laten zitten. Ze gaan door tot die eerlijke cao er lig. De chauffeurs willen een loonsverhoging ter compensatie van de prijsstijgingen van 10 procent en een koopkrachtverbetering van 100 euro. Daarnaast moeten de werkdruk en het personeelstekort aangepakt worden. Zo moet een generatiepact ingevoerd worden, waardoor 63-plussers minder kunnen gaan werken met behoud van 80 procent van het salaris en 100 procent pensioenopbouw.

Petitie provincies

Om de eisen kracht bij te zetten, gaan buschauffeurs in drie provincies (Noord-Brabant, Utrecht en Zuid-Holland) naar het Provinciehuis om een petitie aan te bieden. In de petitie eisen ze van de provincies dat ze de afspraken uit de contracten tussen provincie en busmaatschappijen ook echt gaan nakomen. Daarnaast organiseert FNV donderdag 20 oktober een congres over de toekomst van het openbaar vervoer en het grote, maatschappelijke belang ervan.

Laatste informatie op 9292

Houd voor de meest actuele situatie de berichten in de 9292 reisplanner op 9292.nl en de 9292 app in de gaten. De 9292 reisplanner wordt tijdens de staking continue bijgewerkt met de meeste actuele informatie die 9292 ontvangt van de OV-bedrijven.

Bron: © FNV en 9292 Reisinformatie 18 oktober 2022

 

logo zijtaart.nl