| NIEUWS
Met LED nieuw licht op Meierijstad
Deze week is de gemeente Meierijstad gestart met het vervangen van alle openbare verlichting door LED verlichting. Het gaat om zo’n 21.000 lichtpunten. De hele operatie duurt 10 jaar. Wethouder Harry van Rooijen over de start van deze mega-operatie: “Uitgangspunt bij het vervangen van de huidige verlichting door LED verlichting is o.a. het behalen van de afspraken in het Energieakkoord 2030.”
Energiezuinig
“LED verlichting is energiezuinig, vermindert de CO²-uitstoot, is minder storingsgevoelig en vraagt minder onderhoud. Het vervangen van de openbare verlichting draagt op die manier bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Meierijstad. En we besparen er uiteindelijk jaarlijks €180.000,= mee.”
Andere beleving door LED
LED verlichting geeft een andere beleving, dat kan even wennen zijn voor de inwoners. Voordeel van de witte LED verlichting is een betere kleurherkenning op straat waardoor de sociale veiligheid verbetert. Ook het vervangen van oude armaturen en lichtmasten behoort tot de werkzaamheden. Het aantal storingen neemt naar verwachting met 35% af.
Licht ‘op maat’
LED maakt statisch en dynamisch dimmen mogelijk. Dit betekent dat gedurende vaste tijdstippen(blokken) en/of op basis van het verkeersaanbod het verlichtingsniveau verlaagd wordt. Zo kan bijvoorbeeld na 22.00 uur het licht worden gedimd tot 70%. Naast een besparing op energie wordt ook de “lichtvervuiling” hiermee gereduceerd. Hierbij wordt de geldende norm voor de sociale- en verkeersveiligheid natuurlijk niet uit het oog verloren.
Beperken lichtvervuiling
Het beperken van ‘lichtvervuiling’ is een belangrijke nevendoelstelling van de gemeente. Het gaat dan vooral om het buitengebied. Daar wordt geen verlichting (bij)geplaatst als dat niet strikt noodzakelijk is. In het buitengebied doet verlichting vooral dienst als oriëntatiepunt. Dit is vaak op kruisingen van wegen en in scherpe
bochten. Hier worden dan enkele lichtmasten geplaatst in verband met zichtbaarheid en veiligheid.
Fietspaden
Doorgaande fietspaden die onderdeel zijn van een regionale fietsroute krijgen waar nodig ook verlichting. Bijvoorbeeld het fietspad tussen Mariahout en Zijtaart en dat tussen Son en Nijnsel. Met de nieuwe verlichting is Meierijstad ook voorbereid op Smart City ontwikkelingen die nog komen. Denk aan luchtmetingen, signalering gladheid, parkeerdetectie, oplaadfunctie, 5G etc.
Vervanging in fasen
De vervanging gaat in fasen en wordt uiterlijk in 2030 afgerond. Bij de fasering wordt gekeken naar de leeftijd van de huidige verlichting. De werkzaamheden worden in opdracht van de gemeente Meierijstad uitgevoerd door Konings Verlichtingstechniek uit Ravenstein.