Meierijstad wil zonnepanelen op bedrijfsdaken verplicht gaan stellen

Meierijstad wil zonnepanelen op bedrijfsdaken verplicht gaan stellen

Een gemeente kan een nieuw bedrijf nu niet verplichten om zonnepanelen op het dak te leggen. Na juli volgend jaar waarschijnlijk wel. Drie politieke partijen in Meierijstad willen daarom dat hun gemeente dit nu alvast gaat regelen. ,,Het is niet uit te leggen dat je grond verkoopt aan een groot bedrijf in Veghel en vervolgens zonnepanelen op een weiland in Nijnsel moet neerleggen om dit bedrijf van stroom te voorzien", zegt PvdA-raadslid Arie de Zwart. Het is een hypothetisch voorbeeld, maar in de praktijk blijkt het op dit moment wel zo te gaan.

Een gemeente mag bedrijven nu niet verplichten om zonnepanelen op het dak te leggen of andere duurzaamheidsmaatregelen te nemen. Terwijl het bedrijf wél energie verbruikt en vervuilt, waardoor de gemeente minder makkelijk energieneutraal kan zijn. En deze lasten uiteindelijk neerlegt bij de inwoners. Die bijvoorbeeld een zonnepark voor de deur krijgen.

900 hectare

Meierijstad heeft mede door zijn enorme bedrijvigheid een gigantische opgave liggen om voor 2050 energieneutraal te zijn. De gemeente wil naast het plaatsen van windmolens en andere maatregelen 900 hectare aan zonnepanelen neerleggen. Ter vergelijking: eind 2019 lag er in heel Nederland zo'n 900 hectare aan zonnepark volgens cijfers van het Kadaster. Inwoners en natuurorganisaties roeren zich tegen de voorgenomen bebouwing van hun buitengebied. 'Zon op dak, niet op de plak’, eisen zij.

Voorop lopen

,,Daarom moeten we zorgen dat we voorop lopen als de wetgeving straks verandert en we wél eisen kunnen stellen aan bedrijven”, vindt raadslid Arie de Zwart. Het Rijk is bezig het Beluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) te wijzigen en wil gemeenten daarin de mogelijkheid geven om maatwerkregels op te stellen voor het aanbrengen van zonnepanelen op daken van nieuwe bedrijfsgebouwen. De verwachting is dat deze regeling in juli 2022 ingaat. De PvdA van Meierijstad heeft samen met Hier en D66 een motie paraat voor de gemeenteraadsvergadering van aanstaande donderdag 4 november om onderzoek te doen wat dit kan betekenen in Meierijstad. De partijen willen in de tweede helft van 2022 een uitslag van dat onderzoek. ,,Zodat we meteen regels kunnen opstellen als nieuwe bedrijven zich na die tijd vestigen.”
,,Er gebeurt, mede dankzij het Platform Ondernemend Meierijstad, al veel op de bedrijventerreinen in Meierijstad. Dat die plicht er bij nieuwe bedrijven nu niet is, dat is niet goed. Als je een nieuwe woning bouwt willen we ook dat die energieneutraal zijn.”

Sneller huizen duurzaam maken

De PvdA wil ook dat woningen in Meierijstad sneller duurzaam worden. In dezelfde raadsvergadering dient de partij samen met D66 en Gemeentebelang nog een motie in, om voor 1 maart 2022 met een plan van aanpak te komen. De Zwart: ,,Er ligt een enorme uitdaging om woningen te verduurzamen met isolatie, zonnepanelen, warmtepompen en groene daken en een steeds groter deel van het inkomen gaat op aan energielasten. Daarin kan de gemeente een rol spelen, anders gaan we de klimaatdoelen niet halen.”

Bron: Brabants Dagblad 2 november 2021

logo zijtaart.nl