Meierijstad steekt van wal met viering ‘200 jaar Zuid-Willemsvaart’

Meierijstad steekt van wal met viering ‘200 jaar Zuid-Willemsvaart’

Vanmorgen vroeg heeft Kees van Rooij, burgemeester van Meierijstad, aan de Noordkade in Veghel het startsein gegeven voor de viering van 200 jaar Zuid-Willemsvaart; Een periode waarin Meierijstad met verschillende festiviteiten en activiteiten stil staat bij verleden, heden en toekomst van deze belangrijke waterweg. Van Rooij deed dat in aanwezigheid van o.a. zijn collega-burgemeesters Jack Mikkers uit Den Bosch, Han Looijen uit Sint-Michielsgestel en locoburgemeester Pieter van Dieperbeek uit Bernheze. En van veel kinderen die uitgenodigd waren voor het cultuur-educatief programma ‘Graven naar de Toekomst’ dat als eerste van start ging. Journalist en schrijver Domien van der Meijden bood de bestuurders de eerste exemplaren aan van zijn boek “Twee kanalen vol verhalen” (over 200 jaar ZuidWillemsvaart en 10 jaar Maximakanaal).

Vieren, verbinden, vooruit

In 1822 ging de eerste schop de grond in om de Zuid-Willemsvaart te graven. Na bijna vijf jaar noeste arbeid was het 123 kilometer lange kanaal tussen Den-Bosch en Maastricht in 1826 gereed voor gebruik. De burgemeester schetste dat het handgegraven kanaal Meierijstad Veghel veel welvaart, groei van bedrijvigheid en werkgelegenheid heeft gebracht. Tot op de dag van vandaag profiteert heel Meierijstad van deze infrastructuur en de economische voorspoed die eruit voortvloeit. Daarom viert Meierijstad in 2022 het 200-jarig jubileum van de Zuid-Willemsvaart onder het thema ‘Vieren, verbinden, vooruit’. Het moet een viering ván iedereen en vóór iedereen worden, benadrukte Van Rooij. Meierijstad is de eerste gemeente die een programma heeft. Van Rooij deed daarom een uitnodiging aan gemeenten in Noord-Brabant en Limburg die ook aan de Zuid-Willemsvaart gelegen zijn, het stokje over te nemen: “tot 2026 is daar immers nog volop de tijd voor”.

Cultuur-educatief programma

De kinderen van basisschool Heycant uit Schijndel hadden vandaag de primeur om als eersten in de boot te stappen die hen over de Zuid-Willemsvaart voerde naar de Inland Terminal van Van Berkel; daar wachtte stadsdichter Rick Terwindt hen op. De komende weken volgen ruim 2000 leerlingen van de scholen voor basis- en voortgezet onderwijs uit alle kernen van Meierijstad. De boottocht is onderdeel van een breed educatief programma, zo lichtte Fieke Barten van Cultuurkade Meierijstad toe:” Hierin maken de leerlingen kennis met historische personages rondom de Zuid-Willemsvaart, hun verschillende perspectieven en belangen. Ze ontdekken ook dat door verschillende keuzes van mensen de omgeving verandert en dat zij door daar begrip voor te hebben en samen te werken er ook zelf invloed op kunnen uitoefenen. Verleden, heden en toekomst zijn immers met elkaar verbonden.”

Programma groeit

Van Rooij tipte de nu bekende hoofdonderdelen van het programma aan: op 21 juli het symposium voor ondernemers en het concert op het water voor inwoners; het festival Fabriek Magnifique van 22 t/m 24 juli; de varende expositie ‘dat wat blijft’ van Monique Broekman; en het permanente kunstwerk van de Kunststichting dat straks herinnert aan deze viering.

Bron: © website gemeente Meierijstad 11 mei 2022

2022 05 11 Overzicht Meierijstad steekt van wal met viering 200 jaar Zuid Willemsvaart

logo zijtaart.nl