Meierijstad start met bestrijding van eikenprocessierups

Meierijstad start met bestrijding van eikenprocessierups

Een gespecialiseerd bedrijf start begin mei met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. Dit gebeurt met een biologisch bacteriepreparaat wat in de toppen van de eiken wordt geblazen. De werkzaamheden gaan vanwege de korte periode waarin de behandeling effectief is 24 uur per dag door, dus ook ’s nachts. “Het kan dus zijn dat u hier ’s nachts kortstondig overlast van ondervindt”, laat de gemeente weten.

Jaarlijks worden op verschillende locaties in Meierijstad vlinders van de eikenprocessierups gevangen en geteld. Landelijk is een sterke daling van het aantal gevangen vlinders waargenomen. De verwachting is dan ook dat de overlast in 2023 kleiner zal zijn dan in de jaren hiervoor. Helemaal stoppen met preventieve bestrijding is voor gemeente Meierijstad op dit moment echter nog niet aan de orde. “De komende weken worden in Meierijstad bijna 7000 eikenbomen preventief behandeld. Dit is vanwege de verwachte afname van de plaagdruk ongeveer 40 procent minder dan in 2022. Dit zijn voornamelijk de bomen op risicolocaties, langs doorgaande wegen en op plaatsen waar veel mensen verblijven, fietsen of wandelen”, meldt de gemeente.

Brandharen

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren ze. Begin april zijn de eitjes uitgekomen, vanaf dat moment beginnen de larven aan hun ontwikkeling. De rupsen zijn vaak te vinden in nesten op de stam en de onderste gesteltakken, maar kunnen ook hoger in de boom voorkomen. Na de derde keer vervellen, krijgen de rupsen brandharen. Deze brandharen kunnen voor gezondheidsklachten zorgen. Op zoek naar eten in de toppen van de bomen verplaatsen de rupsen zich in een ‘processie’ door de boom. Daarom de naam processierups.

Bron: © Gemeente Meierijstad 8 mei 2023

logo zijtaart.nl